Брюксел ни поставя 6 задачи

Брюксел ни поставя 6 задачи

Европейската комисия ще препоръча България и Румъния да бъдат приети в ЕС на 1 януари 2007 г., но двете страни ще трябва да изпълнят съответно шест и четири задачи до 31 март, ако не искат да се задействат санкции. Това е записано в проектодоклада на Брюксел, който ще бъде публикуван във вторник, но извадки от него са предоставени на ББС.

Публикацията е в унисон с изявлението на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини, който в събота каза, че няма нужда от предпазни клаузи за членството на София и Букурещ в ЕС от догодина.

Проектодокументът обаче отваря възможността за санкции срещу двете страни, ако те не продължат реформите след влизането в ЕС. Докладът премахва заплахата от забавяне на членството с една година, която беше използвана за натиск за ускоряване на реформите през последните месеци, но натискът ще продължи под формата на най-тежките условия за членство в историята на блока.

Тояги в запас

Комисията не размаха голямата тояга, но пази други тояги в запас, пише ББС.

"Сигурно е 100 процента, че годината е 2007", казва високопоставен представител на ЕС, "но санкциите остават възможни по-късно."

Докладът потвърждава, че "България и Румъния са осъществили напредък в подготовката си за членство, като са показали, че могат да прилагат принципите и законодателството на ЕС след 1 януари 2007."

Корупцията и организираната престъпност обаче са източник на сериозна загриженост особено в случая с България, както и санитарната безопасност на храните и създаването на агенции за селскостопанските субсидии на ЕС.

Докладът изброява подробно всички мерки, които Европейската комисия е готова да вземе, "ако страните не вземат мерки за решаване на проблемите". В най-чувствителната област - борбата с корупцията и реформата на съдебната система, представителите на ЕС смятат, че напредъкът в Румъния е вече необратим, след като са били повдигнати обвинения в корупция срещу водещи политици и редица разследвания на митнически служители, съдии и дори началник щаб на армията.

България също започна да разследва високопоставени политици, служители и прокурори, но без особени конкретни резултати. До момента не е разкрито нито едно от почти 200 мафиотски убийства през последните години.

Докладът определя шест конкретни задачи за България и четири за Румъния.

От България се иска да промени конституцията си и да премахне двусмислеността по отношението независимостта и отчетността на съдебната система. Страната ни трябва да проведе "професионални, непартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта". Другото изискване е за "вземане на мерки за предотвратяване на корупцията особено по граничните пунктове и в местните власти". Настоява се и за "стратегия за борба с организираната престъпност, най-вече със сериозната престъпност, прането на пари и системно да се конфискуват авоарите на престъпници".

Докладваме в Брюксел на шест месеца

Безпрецедентен е фактът, че двете страни ще продължат да бъдат наблюдавани дори след влизането в ЕС, отбелязва ББС.

Това се нарича двусмислено "механизъм за подпомагане и удостоверяване на прогреса след приемането", за да се избегне впечатлението, че двете страни ще станат второкласни членове на ЕС. От България и Румъния обаче ще се очаква да докладват в Брюксел на всеки шест месеца. Първият доклад трябва да е готов на 31 март. Това е и срокът за създаването на напълно функционални системи за разпределяне и контрол на средствата на ЕС в областта на селското стопанство.

След тази дата ЕК ще задържи една-четвърт от парите, отпускани за фермери в България и Румъния, на стойност стотици милиони евро. Тези съкращения ще продължат година или повече.

Може да спрат българските полети до ЕС

Възможно е ЕК да ограничи достъпа на България до вътрешния авиационен пазар на ЕС, ако страната не подобри сигурността на полетите и самолетите. На български самолети ще бъде забранено да летят в страни от ЕС.

На 1 януари се очаква българският и румънският премиери да празнуват заедно на мост над Дунава, който бележи границата между двете страни. ЕС ще завърши на тази дата разширяването си в бившия комунистически блок, след като други 10 страни се присъединиха през 2004.

Но за ЕС това е повече изпитание, а не празненство. Повечето ограничения, отбелязани в доклада, бяха вече споменати по-рано, но те никога не са споменавани или използвани при предишни разширявания на ЕС. Те трябва да успокоят все по-скептичното обществено мнение на Запад и особено в четирите страни, които тепърва трябва да ратифицират договорите за приемане - Германия, Франция, Дания и Белгия.

Те трябва също така да изпратят ясно послание до Турция и другите кандидати на Балканите, че ЕС ще се  замисли много сериозно преди приемането на нови страни

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?