Брюксел ни пришпори за закриването на старите сметища

Страната ни заплашена със съд заради неспазени ангажименти

Брюксел ни пришпори за закриването на старите сметища

България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на европейското законодателство, поиска Европейската комисия в сряда и даде два месеца срок на правителството да даде удовлетворителен отговор защо все още продължават да работят 124 сметища, които не отговарят на изискванията на ЕС. Ако не бъде получен такъв отговор, срещу страната ни ще бъде предявен иска в Европейския съд в Люксембург, пише в предупреждението.

От Брюксел посочват, че въпреки постигнатия от страната ни напредък по закриването на старите и незаконни сметища, все още в България продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството.

 

Наказателната процедура срещу България заради старите сметища започна буквално в последните дни на предишното правителство. Приетият тогава спешно план за решаване с проблема предвиждаше на 16 юли 2009 г. от 191 нередовни сметища незабавно да спрат работа 76, за които са осигурени регионални депа, но не са били ползвани от общините заради по-високите такси. Други 90 трябваше да спрат работа до края на 2009 г., а 20-30 от най-нерисковите щяха да бъдат оставени до края на 2010 г.

 

Сега се оказва, че 124 незаконни сметища продължават работа.

 

В отговор на европейските критики от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, вече е започнала работа по проект за закриване на 37 общински депа, които не отговорят на еврокритериите. Те трябва да бъдат запечатани, опасните замърсявания и газове отстранени, а терените рекултивирани до юни 2015 г. За това са отпуснати над 97.6 млн. лв., от които близо 83 млн. за от еврофондовете. Закриването на сметищата ще се извърши от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

 

Още 24 проекта за закриване и рекултивиране на стари сметища са одобрени по принцип от екоминистерството за финансиране, става ясно от съобщението на МОСВ. До 1 юли 2013 г. предприятието ще продължава да приема проекти на общини за рекултивация на общински депа, които ще бъдат предложени за финансиране през следващия програмен период на Оперативната програма "Околна среда”, допълват от ековедомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?