Брюксел ни успокоява, че няма да ограничи влагането на розово масло в козметиката

От розобер се препитават стотици семейства в българия, сн. БГНЕС

Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг уверил министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че Брюксел по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти. Двамата са разговаряли по въпроса във вторник вечерта по време на посещението на Найденов в Брюксел, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

 

Няма да има проблеми с производството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар, уточнява министърът.

 

“Аз го казах снощи и на комисаря - ние тук все пак освен чисто икономическата страна на въпроса, за България този въпрос е и имиджов. Аз му обясних на него, че българското розово масло е един от символите на България. Това е, както се казва, нашето лого. Така че за нас това освен чисто икономическа тема е и тема на престиж, на национално самочувствие, така че тук ние, нашата позиция ще бъде твърда и постоянна“, коментира Найденов пред БНТ в сряда. По думите му розовото масло е национална кауза

 

Българските производители са лидери на пазара вече втора година, а в производството на рози – от столетия, посочват от агроведомството.

.

“Фактът, че в последните една-две години цените са рекордно високи – един килограм розово масло струва над 6 000 евро. Може би и икономическата криза се отразява, но като естествен и натурален продукт, като незаменим аромат, въпреки натиска на синтетиката, която го имитира, розовото масло ще го има и за в бъдеще”, каза още Найденов.

Споделяне

Още от Бизнес