Брюксел няма да ни глоби заради разширения незаконно лифт на “Юлен“

Брюксел няма да ни глоби заради разширения незаконно лифт на “Юлен“

България няма да бъде глобена от Европейската комисия заради незаконно разширения ски лифт на “Юлен“ в Банско, който навлиза в територията на Националния парк “Пирин“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в петък. Решението за спирането на наказателната процедура, която бе започната през 2009 г., е било взето на 24 април, но още не е обявено от Брюксел.

 

Процедурата срещу страната ни започна заради това, че концесионерът на терените от парка, върху които са разположени ски съоръженията, е нарушил издаденото му разрешително за подмяна на четириседалковия лифт в местността “Чалин валог“ и постаментите му, но върху старите им места. Вместо това “Юлен“ своеволно разширява трасето на лифта с два метра и прави незаконни просеки. Това се случва през 2007 г., година по-късно природозащитници алармират Брюксел, откъдето предупреждават екоминистерството да вземе мерки за прекратяване на нарушението. След като от МОСВ не предприемат нищо, през 2009 г. се открива наказателната процедура.

 

Чак тогава ведомството взема мерки и изисква от концесионера да рекултивира трасето.

 

През пролетта на 2011 г. Еврокомисията извършва посещение на място, за да се запознае с фактическата обстановка. Проверката установява, че действително е извършено нарушението, заради което дружеството е било глобено с 2 хил. лв. “Юлен“ обаче е рекултивирала терена

 

От тогава досега МОСВ регулярно е запознавало Европейската комисия с одобрените проекти, реализираните дейности на територията на Пирин, както и с резултатите от извършената контролна дейност. “Вследствие на този мониторинг на цялата дейност, случваща се на територията на планината през последните две години, на Комисията бяха предоставени доказателства, че дейностите на територията на Пирин са изцяло в съответствие с Плана за управление на парка“, пише във ведомственото съобщение.

 

То допълва, че закриването на наказателната процедура е било отлагано на няколко пъти заради сигнали на екозащитници до ЕК за извършване на “икономическа дейност в противоречие с режимите на парка“. Тези сигнали били проверени и тъй като се оказали неверни е решено да се спре производството.

 

От екокоалицията “За да остане природа в България“ уточниха, че Европейската комисия не е разглеждала нарушенията в ски зона Банско като цяло, а само тези в местността Чалин валог.

 

Наказателната процедура е спряна, защото Европейската комисия счита, че нарушението в Чалин валог не би довело до сериозни последствия за цялата защитена зона в Пирин. От Брюксел обаче подчертават, че очакват българският съд и прокуратура да излязат с решение по другите нарушения, за които са ѝ сигнализирали българските природозащитни организации.

 

Все още тече съдебна процедура за новия лифт на Платото. Прокуратурата все още не е взела решение срещу сигналите за изсичане на дървета без разрешение при изграждането на лифта “Бъндеришка поляна – Коларски път“, припомнят природозащитниците.

 

Междувременно пък ЕС е започнала разследване заради процедурата за изменение на плана за управление на Национален “Пирин“ по искане на община Банско. В началото на март МОСВ одобри намерението на общината да предложи поправки за плана за управление на парка, които да позволят допълнителното му застрояване със с ски съоръжения. От коалицията обаче сезираха ЕК за това, че желаните промени в плана на парка нямат екооценка и оценка за съвместимост с европейската мрежа НАТУРА 2000.

 

От “За да остане природа...“ съобщават, че в тази връзка от Брюксел са поискали от българското правителства разяснения за строителните намерения в защитената зона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?