Брюксел няма да преговаря с Великобритания преди тя да обяви официално, че излиза от ЕС

Брюксел няма да преговаря с Великобритания преди тя да обяви официално, че излиза от ЕС

Европейският съюз няма да води преговори с Великобритания преди тя официално да обяви, че излиза от ЕС.

Това стана ясно след кратка неформална среща на върха на лидерите на 27-те страни от ЕС, в която не е участвал британският премиер Тереза Мей, предадоха агенциите.

На нея е било взето решение, "че няма да започнат преговори с Великобритания преди страната официално да обяви, че излиза от ЕС".

След неформалната среща от Европейския съвет обявиха, че отново се потвърждава позицията към Великобритания, че тя "няма да може да запази достъпа си до единния пазар без да спазва "четирите свободи" – свободата на придвижване на стоки, услуги, капитал и работна сила".

Съветът на ЕС ще осъществява политически контрол върху процеса на "Брекзит", а Европейската комисия ще води преговори с Великобритания от името на ЕС, е позицията на лидерите на 27-те страни членки на ЕС. Според тях "Брекзит" не съществува, докато Великобритания официално не обяви излизането си от ЕС.

На референдум през юни британците гласуваха за излизането на страната от ЕС, но до момента все още няма официална позиция на британското правителство по въпроса.

Неотдавна британският премиер Тереза Мей заяви, че "икономиката на страната ще пострада от решението за напускане на EС, въпреки признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои".

"Предстоят ни трудни времена. Видяхме, че данните дават противоречиви сигнали за ситуацията в икономиката в настоящия момент", каза Мей.

Коментарите на британския премиер дойдоха на фона на многохилядните протести в Лондон и други британски градове срещу намерението на Великобритания да излезе от ЕС. Хората за пореден път поискаха нов референдум за членството на страната в ЕС.

В първия референдум на 23 юни 52 на сто от британците гласуваха за излизане от ЕС при избирателна активност от 72%.

Мей обаче коментира, че не възнамерява да свиква втори референдум, тъй като волята на избирателите трябва да бъде изпълнена.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?