Брюксел няма да се намесва в скандала с "Отворено общество" в Унгария

снимка ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви, че решението на фондацията "Отворено общество" да напусне Унгария е "частно решение на частна организация".

“ Нямаме какво да кажем засега“, каза говорител на комисията, цитиран от БНР.

Фондацията на Джордж Сорос реши да закрие своето представителство в Будапеща и да премести в Берлин представителството си за Източна Европа. Според унгарските медии до 31 август офисът на фондацията в Будапеща ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света. 

На парламентарните избори партията на Орбан "Фидес" спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект,  предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията. Законът предвижда възможност за закриване на фондации, ако властите преценят, че заплашват националната сигурност. 

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че очаква конфликтът му с либералната идеология на фондация "Отворено общество" да продължи, въпреки решението ѝ да напусне Унгария.

 "Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа