Брюксел няма да си поставя краен срок за разследването срещу "Газпром"

Брюксел няма да си поставя краен срок за разследването срещу "Газпром"

Европейската комисия няма да определя краен срок за завършване на антимонополното разследване срещу руския газов гигант "Газпром", съобщи представител на ЕК след закритото изслушване във вторник вечерта на позицията на монополиста по обвинението, че е продавала газа си на прекалено високи цени на страни от Югоизточна Европа, сред които и България.

Източник на руската агенция ТАСС е потвърдил, че в момента Брюксел и "Газпром" проучват възможността за уреждане на спора извънсъдебно. В противен случай газовият концерн е заплашен от санкция в размер до 10 процента от годишния му оборот

Предложението за извънсъдебно споразумение бе отправено от "Газпром" в края на септември. Седмици по-късно еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер каза, че са започнали преговорите в газовата компания за възможностите за компромисно приключване на антитръстовото разследване срещу руската компания, за да не ѝ бъдат налагани санкции за нарушаване на законодателството на ЕС.

След края на изслушването в Брюксел, вицепрезидентът на "Газпром"Александър Медведев отново повтори, че компанията не е съгласна с изводите на ЕК, че е налагала "Прекалено високи цени". По думите му, представените във вторник факти и данни нагледно показвали, че "позицията на ЕК е икономически необоснована и юридически вредна".

"Газпром" смята, че Еврокомисията не обръща достатъчно внимание в разследването си на нормите на международното право, тъй като договорите ѝ с Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия били сключвани в рамките на междуправителствени споразумения, които според концерна не подадат в обхвата на европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?