Брюксел обмисля входна такса за автомобилите

Властите в Брюксел обмислят въвеждането на такса за влизането на автомобилите в града, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

 

Статистиката сочи, че всеки ден в белгийската столица се движат около 175 000 автомобила с брюкселска регистрация и още 200 000 приходящи.

 

Ако бъде въведена, таксата от три евро на автомобил ще носи приходи от 450 милиона евро годишно, които ще бъдат влагани в развитието на градския транспорт.

 

Все още една трета от хората в столицата, които се придвижват между две точки, използват автомобил, а това прави Брюксел най-задръстения град в ЕС.

 

Очаква се въвеждането на таксата да намали движението с 11 на сто, като целта е постигане на 20-процентно понижение до 2018 година.

 

Община Брюксел възнамерява да използва опита на Лондон, където подобна такса (10 лири или 11,7 евро) бе въведена през 2000 г. и доведе до 30 процента намаление на броя на влизащите в града автомобили.

 

Резултатът е, че в британската столица движението е облекчено, магазините зареждат по-лесно, градският транспорт се развива, а използването на велосипеди се е повишило.

Споделяне

Още от Свят