Брюксел обявил, че промененият план за Пирин подлежи на екооценка

Чиновници в МОСВ ще преглеждат по празниците забележки по актуализацията, за да може кабинетът да я одобри с концесията в четвъртък

Брюксел обявил, че промененият план за Пирин подлежи на екооценка

Според Европейската комисия трябва да се направи екологична оценка на намерението на екоминистерството да промени плана за управление на Националния парк "Пирин", за да удовлетвори на инвестиционните намерения на концесионера на ски зоната "Банско". Това съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България" в петък, цитирайки писмо от Брюксел до Асоциацията на парковете в България, изпратено в отговор на въпроси.

Природозащитниците, които са против готвените промени, посочват, че в писмото от Еврокомисията пишело, че правителството трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които може да засегне зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда.

Предлаганата за одобрение в Министерския съвет актуализация на плана за Пирин бе подложена на обществено обсъждане, като становищата се приемаха до 22 декември. Заради тази промяна правителството на два пъти отлага и гласуването на корекцията на концесионния договор с фирмата "Юлен" за ползването на част от територията на парка "Пирин".

Исканията на вицепремиера Валери Симеонов, който е съпредседател на коалиционния партньор на ГЕРБ – "Обединените патриоти", са двата документа да бъдат одобрени още на следващото – последно за 2017 г., заседание на кабинета, насрочено за 28 декември – четвъртък. Заради второто отлагане на гласуването на ски концесията Симеонов обяви, че е бил "изработен" от премиера Бойко Борисов и че не иска да го вижда.

От "За да остане природа в България" съобщиха, че в екоминистерството са предадени над 1000 становища по актуализацията на плана на парка. По информация на Mediapool чиновниците във ведомството ще работят по празниците, за да ги систематизират и подготвят и двете промени за гласуване в Министерския съвет. В предварително обявения дневен ред на заседанието на 28 декември такива точки липсват, но е възможно да се внесат и в самия ден и вероятно точно това ще направи Министерството на околната среда и водите.

Според екокоалицията екоминистърът Нено Димов, Валери Симеонов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов натискат правителството да приеме измененията, отказвайки да се съобразят със задължението за екооценка.

"Подобно действие би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство", пишат в становището си природозащитниците.

Те цитират част от писмото на ЕК, че "държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".
 
Природозащитниците информират, че ЕК е напомнила, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

От министерството на околната среда заявиха, че те не са водили подобна кореспонденция с ЕК и нямат информация за цитираното писмо.

Коалиция "За да остане природа в България" пита също така министър Нено Димо дали е забравил за съществуването на тези европейските директиви или съзнателно подготвя погазването им.

Споделяне

Още по темата

Още от България