За да започнат преговорите с кредиторите

Брюксел очаква от Атина да представи идеи за реформи до 20 април

Янис Варуфакис

Атина и Брюксел трябва да започнат техническите разговори за сключване на ново споразумение между Гърция и нейните кредитори.

Европейските партньори на Гърция дадоха срок до 20 април, за да представи списък с приемливи реформи в замяна на последния транш по програмата за международна помощ.

Тази дата е последната възможност за кредиторите на Атина да се запознаят с нейните предложения преди срещата на Еврогрупата в Рига на 24 април, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Атина очаква да получи 7.2 милиарда евро - последната част от пакета международна помощ от 240 милиарда евро, който беше одобрен през 2010 г. Гръцките власти обаче за момента отказват да се съгласят с намаляването на пенсиите и заплатите, както настояват кредиторите и поради тази причина преговорите буксуват.

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис изрази надежда, че принципно споразумение за отпускането на поредния транш за Атина ще бъде постигнато до 24 април, за когато е планирана среща на министрите на финансите от еврозоната.

Опасенията за изхода от преговорите между Гърция и кредиторите поддържат нисък курса на еврото в понеделник сутринта. Той достигна ниво от 1.0591 щатски долара – близко до минимума отпреди 12 години. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?