Брюксел одобри 179 млн. лв. държавна помощ за хуманно отглеждане на свине

Брюксел одобри 179 млн. лв. държавна помощ за хуманно отглеждане на свине

Петгодишна държавна помощ за близо 179 млн. лв. за хуманно отглеждане на свине в България, одобри Европейската комисия, съобщиха от земеделското министерство в петък.

Схемата ще започне да се прилага от 1 януари 2018 т. и ще продължи до края на 2022 г. като ще замени изтичащата в края на тази година държавна помощ за свиневъдите.

Общият бюджет на помощта за периода на прилагане е 178 857 320 лв. Годишната сума ще се определя с решение на управата на Държавен фонд "Земеделие“.

Схемата ще е същата като досегашната. Целта ѝ е подкрепи българските свиневъди да поемат доброволно ангажименти за хуманно отношение към животните във връзка с условията в помещенията за отглеждане и качеството на фуражите в съответствие с естествените потребности на животните.

Условия за получаването на помощта е фермерите да бъдат регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Те трябва да бъдат активни стопани по смисъла на член 9 от Регламент №1307/2013 на Европейския парламент, броят на свинете майки и прасетата за угояване да съответстват на капацитета на стопанството и да нямат задължения към държавния бюджет и фонд "Земеделие“.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?