Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брюксел одобри още две оперативни програми

За образование отиват 673 млн. евро, а за съдебната реформа и е-управление – 336 млн. евро до 2020 г.

0 коментара
Брюксел одобри още две оперативни програми

Европейската комисия одобри още две оперативни програма. Едната е "Наука и образование", която за първи път ще се прилага у нас, а другата е "Добро управление", която ще инвестира в съдебната реформа и електронното управление.

Така одобрените оперативни програми от Брюксел станаха четири от общо седем. В края на миналата година бяха одобрени програмите "Човешки ресурси" (1 млрд. евро) и "Транспорт" (2 млрд. евро), "Иновации и Конкурентоспособност" е в очакване на "да" през следващите седмици, докато за "Околна среда" и "Региони в растеж" предстои изчистване на дискусионни въпроси, което се очаква да стане до лятото.

"Наука и образование" с бюджет 673 млн. евро

За първи път в България ще има оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Бюджетът ѝ е над 673 млн. евро, от които 596 млн. евро са от бюджета на ЕС, съобщи Европейската комисия.

Това е единствената оперативна програма у нас за периода 2014 – 2020 г., която ще бъде финансирана едновременно от Европейския социален фонд с близо 353 млн.еЕвро и от Европейския фонд за регионално развитие - с над 243 млн. евро.

"Финансирането за образование и наука е много необходимо за България. С тези средства ще помогнем на над 200 000 ученици да получат по-добро образование, в съответствие с изискванията на пазара на труда, и на над 1000 изследователи да участват в предизвикателни научни проекти", коментира Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

До 243 млн. евро ще бъдат инвестирани в развитието на пазарно ориентирани научни изследвания чрез създаване до 11 центъра за върхови постижения и 300 нови работни места в областта на научните изследвания. Част от това финансиране ще бъде използвано за подпомагане на 20 регионални лаборатории. Друга цел е да се насърчава участието на български изследователи в европейското научноизследователско пространство и в дейности по международно сътрудничество.

За инвестициите в образованието са предвидени около 220 млн. евро. С тях ще се осигури възможност на 1500 училища и 160 000 ученици да развиват специфични знания, умения и компетентности. Заложено е предоставяне на стипендии на около 30 000 студенти и участие на 850 студенти в програми за мобилност. Заложени са средства за учене през целия живот. Внимание се отделя и на мерките за повишаване на квалификациите на изследователите и преподавателите.

За интеграция на деца, които са изложени на риск от изключване от системата на образование са предвидени 110 млн. евро. Това са средства за ромските деца и тези със специални образователни потребности. Целта е да се намали делът на преждевременно напусналите училище.

Близо 336 млн. лв. за "Добро управление"

Оперативна програма "Добро управление" е наследник на действащите досега програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ". Програмата е с общ бюджет от близо 336 млн. евро, от които 286 млн. лв. е безвъзмездната помощ от Европейския социален фонд, а останалите се осигуряват от държавния бюджет. съобщи ЕК.

"Тези пари ще помогнат за осъществяване на две от най-важните и неотложни реформи в България – съдебната и административната. Надявам се средствата да бъдат използвани бързо и целево и да допринесат за дълго очакваните промени в съдебната система и работещо електронно правителство", каза Кристалина Георгиева.

Около 118 млн. евро са предназначени за намаляване на административната и регулаторната тежест за гражданите и бизнеса.

Поставя се акцент върху електронното управление като инструмент за подобряване на административните процеси и намаляване на разходите. Ще бъдат въведени секторни системи, като например за електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронни митници.

С 30 млн. евро ще бъдат финансирани мерки за повишаване на прозрачността и ускоряване на съдебните производства, въвеждане на електронно правосъдие и за обучения в съдебната система.

Други 62 млн. евро ще бъдат отпуснати за обучения на държавната администрация, отговаряща за еврофондовете, както и на ползвателите на средствата. Част от парите ще отидат и за въвеждане на електронно кандидатстване и отчитане на проектите чрез информационната система ИСУН.

Заложено е около 100 администрации да въведат комплексно административно обслужване, а 144 - системи за управление на качеството.

Очаква се по програмата да бъдат обучени около 175 000 държавни служители и 25 000 магистрати, съдебни служители и служители на разследващите органи. Ще бъде подкрепена стандартизацията на 20 общински услуги и ще се разработят 850 услуги, при които заявяването и получаването ще става по електронен път. Около 250 000 съдебни дела се очаква да се водят по електронен път.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.