Брюксел одобри отглеждането на генно-модифицирани картофи в ЕС

Брюксел одобри отглеждането на генно-модифицирани картофи в ЕС

Европейската комисия одобри във вторник отглеждането на генетично-модифицирани картофи на територията на Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Така картофът Амфлора на германската корпорация BASF ще стане едва вторият ободрен за отглеждане генно-модифициран организъм (ГМО) в ЕС, след разрешената преди 12 години царевица МОН 810 на базираната в САЩ компания “Монсанто“.

Амфлора, който в продължение на седем години беше политически горещия картоф за ЕС, ще може да се отглежда за индустриални нужди и за влагане на извличаната от него скорбяла във фураж за животни, но не и за консумация от хората, посочи ББС.

BASF поиска да отглежда продукта в Швеция през 2003 г. и страната се съгласи, но бе принудена да иска разрешението на Европейския съюз. След като Съветът на министрите на ЕС не успя да постигне общо решение, нещата бяха оставени в ръцете на Еврокомисията.

Очакванията са отглеждането на генно-модифицирания картоф да започне тази пролет в Чехия, а през следващите години това да сторят и Швеция и Холандия.

Царевицата на “Монсанто“ в момента се отглежда в пет страни - Испания, Чехия, Румъния, Португалия и Словакия, посочва ББС.

Комисията разреши също така и използването на трите вида генно-модифицирана царевица като храни и фураж, но не и култивирането им.

Решенията бяха представени от комисаря Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и потребителската политика. Всички аспекти в използването на тези продукти бяха подробно проучени и вече няма никаква причина за забавяне. Днешните решения бяха взети след детайлни оценки, изготвени от Европейската агенция за сигурност на храните, заяви той.

Валидността на разрешенията е със срок 10 години.

“Това е черен ден за европейските граждани и за околната среда“, заявиха от организацията “Приятели на Земята“, цитирани от АФП. Според тях картофите Амфлора носят противоречив ген, който е устойчив на антибиотици и не може да се гарантира, че той няма да се пренесе нататък в хранителната верига.

За момента картофът ще се култивира и реколтата ще се прибира преди да произведе семена, отбелязват от ЕК.

Сред аргументите за разрешаването на отглеждането на този вид картофи е, че ще помогне за оптимизирането на производствения процес и ще спести суровини, енергия, вода и химикали на петролна основа.

Стана ясно също така, че Европейската комисия смята да подготви до лятото предложение, даващо още по-голяма свобода на държавите от Европейския съюз да решават дали да допускат култивиране на ГМО или не.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?