Брюксел одобри сделката на "Юнайтед Груп" за БТК

Брюксел одобри сделката на "Юнайтед Груп" за БТК

Европейската комисия обяви в понеделник, че е одобрила сделката за придобиването на пълния контрол върху българския телеком "Виваком" от страна на базираната в Нидерландия компания със сръбски произход "Юнайтед Груп", в която мажоритарен акционер е лондонският фонд "Би Си Партнърс" (BC Partners). Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR).

Сделката за 1.2 млрд. евро беше обявена в началото на ноември 2019 г. "Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 г., когато бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от "Юнайтед Груп", обявиха тогава от доставчика на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа.

От ЕК са разгледали случая и са одобрили "Юнайтед Груп" да придобие пълен контрол върхе компанията "Вива Телеком България" ООД и нейното дъщерно дружество "Българска телекомуникационна компания" ЕАД. Комисията не открива заплахи за конкурентността на  пазара от сделката.

Със сделката "Ютайнед Груп" се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите и за целта през 2019 г. придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. 

Единственото забавяне за финализирането на сделката може да дойде по линия на запори, свързани с предишни сделки. Условие е да се свалят запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за целта трябва да работят съдилищата в Европа и България, което заради Covid-19 е събитие с неясна дата, посочва изданието "Капитал".

Това е шестата смяна на собствеността на телекома, откакто той бе приватизиран през 2004 г. , и този път притежателят ще е инвеститор от бранша, а не финансов фонд.

"Виваком" бе обявена за продан по настояване на основния кредитор на покупката ѝ от Спас Русев пред ноември 2015 г. Също по настояване на руската Външно-търговска банка (ВТБ) стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л" през ноември 2015 г., тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. а ВТБ имаше 33 процента.

Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта Кепитъл Инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.

Във "Вива Телеком България" ООД съдружници са самата БТК и "ИнтерВ Инвестмънт", която контролира дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес