Брюксел одобри следващия етап от строежа на Дунав мост ІІ

Брюксел одобри преработената тръжна документация за изграждането на втори мост над река Дунав между Видин и румънския град Калафат, съобщи в сряда заместник-министърът на транспорта Весела Господинова. Тя уточни, че през следващата седмица ще изпрати на фирмите, включени в т.нар. къса листа одобреното тръжно досие.

В средата на март тази година, Европейската комисия поиска да се предоговори заемното споразумение с Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия (KfW). И съобразно постигнатите нови договорености, да се преработи отново тръжното досие за проектирането и строителството на моста.

Проблемът възникна, когато от Брюксел установиха, че при договарянето на кредит от KfW за 18 млн. евро на 1 ноември 2005 г. е било подписано допълнително споразумение към договора за заем. В него се поставят още изисквания за определяне на главния изпълнител. Такива допълнителни изисквания не поставят нито от ЕИБ, нито от ИСПА. Според заместник-министър Весела Господинова, ако договорът с германската кредитна институция беше останал в първоначалния си вариант, то проектът щял да се оскъпи с още 1,179 млн.евро.

От транспортно министерство прогнозираха, че  договорът с бъдещия проектант и изпълнител на обекта ще бъде сключен до края на тази година. До последния етап на търга бяха допуснати общо 5 консорциума. Това са “Билфингер-Бергер/Бесикс”, “Буик/Трансстрой Варна/Ризани де екхер”, “Зюблин/Алпине майердер/Ейфел конструкшън металик”, “ФСС конструксион/Хохтиф/Обраскон хуарт лейн” и “Венси/Главболгарстрой/Мостстрой”.

Общата стойност на обекта се оценява по предварителни изчисления на 236 млн.евро. От тях 226 млн. евро са предвидени за строителство и 10 млн. евро за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска дейност.

Средствата се осигуряват чрез кредити, безвъзмездно финансиране и собствени бюджетни средства. Европейската инвестиционна банка ни отпуска до 70 млн.евро заем, предприсъединителната програма ИСПА предоставя на България безвъзмездно 70 млн.евро, 18 млн.евро кредит и 2 млн.евро безвъздмездно дава KfW и собствените средства възлизат на почти 61 млн.евро.

Споделяне

Още от Бизнес