Брюксел одобри СО2-квотите, но търговия за 2007 няма да има

Брюксел одобри СО2-квотите, но търговия за 2007 няма да има

Европейската комисия е одобрила в петък преразпределените въглеродни емисии за търговия от предприятията замърсители през 2007 г. и вече предприятията може да вписват квотите си в регистъра за парниковата търговия, който се ръководи от Изпълнителната агенция по околна среда.

Търговия на въглеродни емисии от 2007 г. обаче реално няма да има, тъй като след орязването от страна на Брюксел на предвидените количества с 20 на сто, страната разпредели остатъка според вече изхвърлените в атмосферата СО2-емисии от всеки оператор. Новият план бе на базата на удостоверени от одитор доклади за работата на съответните предприятия през 2007 г. Така на предприятията не останаха свободни емисии за търговия, нито пък се получи превишение на разрешените количества, което да налага "сгафилите" заводи да купуват спестени квоти от "отличниците".

Сега всички оператори просто трябва да регистрират именно верифицираните доклади и да се занулят индивидуалните си годишни партиди.

Истинската търговия с въглеродни емисии надали ще започне и за първата година от периода 2008-2012 г., тъй като България още не е преразпределила и националния план за това време. Той също беше орязан, дори по-драстично- с 37 на сто. Преработените количества трябваше да бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет до края на септември, за да се пратят в Европейската комисия за финално становище. Чак след това ще започне регистрирането им. Тъй като обаче и този национален план ще е на базата на верифицирани доклад, де факто "парникови сделки" може да се очакват най-рано в края на 2009 г.

От схемата обаче отпадат "Кремиковци”, Интертръст-Кърджали и още девет по-малки дружества. Брюксел е решил те да не получат СО?-квоти, защото не са представили верифицирани доклади за емисиите си през 2007 година. Освен това "Кремиковци” няма и комплексно разрешително, което не позволява издаването на разрешително за емисии парникови газове. Останалите девет дружества са оператори на малки инсталации за производство на керамика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?