Брюксел одобри удвояване на фермерската помощ “де минимис“

Европейската комисия е одобрила удвояването на помощта “de minimis” за селските стопанства в България през 2010 г., съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в четвъртък. Досега едно стопанство можеше да получи максимум 7 500 евро, вече сумата става 15 хил., като онези фермери, които вече са взели помощ по стария регламент, ще могат да кандидатстват за остатъка до допълване на новия размер.

Помощта е държавна и за нея е предвиден общ бюджет от 20 млн. лв. за тази година. Очаква се до края на седмицата да получим и официално разрешението, каза министър Найденов. След това ще бъде изготвена наредба за кандидатстване за помощта.

Финансиране по тази помощ може да искат производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Заявленията ще се подават в Държавен фонд „Земеделие”. Приоритетно ще се съсредоточим върху подпомагането на производителите на животинска продукция, защото те са най-засегнати от кризата, съобщи министър Найденов. Той допълни, че за първи път средства по тази програма ще получат и биволовъдите, които до момента не са могли да кандидатстват по нея.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?