Брюксел одобри временни търговски преференции за Украйна

Брюксел одобри временни търговски преференции за Украйна

От 1 септември 2017 г. Украйна ще получи временни тригодишни преференции в търговията си със страните от Евросъюза, след като в понеделник Съветът на ЕС приключи процедурата по приемането на отстъпките.

Решението ще доведе до ръст на износа на украински стоки. "Наш дълг е да поддържаме Украйна и да укрепваме политическите и търговските връзки, особено в контекста на конфликта на нейна територия,", се посочва в съобщението от Брюксел.

На 4 юли тези мерки бяха одобрени от Европарламента. Авторът на проекта, полският евродепутат Ярослав Валенса изрази тогава желание реформите, които се извършват в Украйна, да бъдат подкрепени, да се засилят позициите на малките и средни предприятия и да се създадат условия за увеличение на стокообмена. Той изрази и надежда, че тези средства "ще укрепят нашите отношения и ще окажат ефективна помощ на Украйна, ще бъдат икономически и политически изгодни за украинския народ".

Приетият документ предвижда по-специално да се въведат допълнителни квоти, по които украинските производители ще могат безмитно да внасят продукцията си на европейския пазар. Преди всичко това се отнася до селскостопанските производители: ЕС отпуска на Украйна годишна квота за безмитен внос на домати (3000 тона), на пшеница (65 000 тона), на царевица (625 000 тона) и на ечемик (325 000 тона).

Търговските преференция за Украйна се въвеждат по силата на споразумението за асоциирането ѝ с ЕС. В документа се подчертава, че едно от главните изисквания към Киев остава борбата с корупцията и спазването на демократичните стандарти.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?