Брюксел ограничава държавните субсидии за зелен ток от юли

Брюксел ограничава държавните субсидии за зелен ток от юли

Европейската комисия обяви нови правила за държавната помощ в енергетиката, чиято цел е възобновяемите енергийни източници постепенно да станат част от реалния пазар на електроенергия. Те ще влязат в сила от 1 юли тази година, като постепенно ще ограничат държавното финансиране за зелена енергия, предаде БНР в сряда.

Предвижда се след 2017 година това финансиране да се получава не автоматично, както досега, а на конкурентен принцип – след тръжни процедури. Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че огромните субсидии за сектора са помогнали много за борбата с климатичните промени, но в същото време са имали огромно отражение и върху пазара на електроенергия.

"Механизмите за подкрепа доведоха да значително увеличаване на цените на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса. Те защитиха производителите на енергия от възобновяеми източници от всички рискове, като позволиха производството на количества, които не отговарят на реалното търсене. Това доведе до изкривяване на конкуренцията във и между отделните страни-членки", посочи Алмуния.

Решението, което не засяга съществуващите инсталации и дава възможност държавната подкрепа за по-малки мощности да продължи както досега, беше незабавно разкритикувано от природозащитните организации. Те го определиха като отказ от екологичните амбиции на Евросъюза, като една от причините е, че, с цел подкрепа на европейската индустрия, в него са предвидени и облекчения за енергийно-интензивните производства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?