Брюксел ограничи доставките на "Газпром" по "Северен поток"

"Газпром" ще може да натоварва газопровода "Северен поток" само с половината от неговия капацитет, след като Европейската комисия задължи свързващите го с Европа тръби да резервират 50% от мощността си за други доставчици. Това пише руското издание "Комерсант" в четвъртък.

Става въпрос за германските газопроводи NEL и OPAL, които също са руско-германски проекти и трябва да свържат "Северен поток" през Долна Саксония с европейските газоразпределителни мрежи. Брюксел е задължил операторът на OPAL да резервира 50 процента от капацитета си за достъп на трети лица. На NEL, чийто строеж започна преди влизане в сила на изискванията на европейското енергийно законодателство, Брюксел е отказал разрешение за изключване от общото правило. Така операторът ще трябва да запази за доставчици извън "Газпром" минимум 35 на сто от мощността на газопровода, но според източници от NEL все пак е възможно да се постигне споразумение за осигуряване само на 10 процента от капацитета за други снабдители.

Така през OPAL, чиято пълна мощност е 35 млрд. куб. м годишно, руският монополист ще може да транспортира само 17.5 млрд. куб. м собствена суровина. През NEL, чийто капацитет е 20 млрд. куб. м годишно "Газпром" ще може да пренася не повече от 13 млрд. куб. м.

От "Северен поток" в момента работи само първият участък, вторият трябва да бъде пуснат през настоящата година, за да се стигне обем от 55 млрд. куб. м годишно

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?