Брюксел "охлади" Радев за вдигането на руските санкции

Президентът поиска помощ за охрана на границата и предпочита редовно правителство да излъчи българския еврокомисар

Президентът Румен Радев подгря първата си визита в Брюксел с пореден призив за вдигане на европейските санкциите срещу Русия, но не срещна разбиране от страна на европейските лидери и основните обсъждани теми бяха сигурността на българските граници и бъдещия еврокомисар.

"Сега не е време за промени (по отношение на санкциите -бел.ред)", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата си с Радев в понеделник.

Юнкер заяви пред журналисти, че темата за санкциите е обсъдена, но "не много интензивно". Румен Радев от своя страна отказа да коментира и отбеляза, че "санкциите изобщо не са темата към момента".

Пред български журналисти Румен Радев посочи още, че според него е по-добре редовно правителство да излъчи новият български еврокомисар след оттеглянето на Кристалина Георгиева. Президентът обаче допусна, че ако се наложи, това може да бъде направено и от служебния кабинет. За разлика от него, служебният премиер Огнян Герджиков още преди да бъде назначен на поста каза, че еврокомисарят трябва да бъде излъчен от служебното правителство.

Юнкер заяви, че Европейската комисия е готова да изчака още българската номинация и не вижда проблем това да стане и от редовен кабинет. Шефът на ЕК отбеляза, че предпочита за поста да бъде номинирана жена.

В Брюксел Румен Радев е получил и обещание за по-голяма помощ за охраната на българската граница, която е външна за ЕС, но засега по думите му няма нищо конкретно: "Има пълно разбиране за проблемите, очаквам още по голяма помощ, дори господин Туск (председателят на Европейския съвет Доналд Туск) ме помоли да имам по-конкретни неща за бъдещата ни среща".

САЩ могат да се разберат с Москва и ЕС да остане заложник на санкционната война

Преди да замине на първото си официално посещение в чужбина Радев коментира пред изданието Euroactiv, че не вижда каква е практическата полза от санкциите срещу Русия, тъй като загубите от тях били очевидни.

По-рано този месец Европейската комисия обаче официално обяви, че въвеждането на санкциите на ЕС срещу лица и фирми в Русия, заради ролята им в анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна оказват минимално въздействие върху европейската икономика.

"Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война", посочи още Радев.

Както стана ясно от телефонния разговор между Тръмп и Путин преди два дни, въпросът за санкциите не е обсъждан, а преди това американският президент каза, че все още е твърде рано.

В интервюто си Радев повтаря казаното от него и в първата му реч пред парламента, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос.

По-рано обаче Радев на два пъти каза, че след като беше анексиран през 2014 г. Крим е де факто руски, въпреки че ООН обяви действията на Русия за незаконни.

Президентът иска работещ план при евентуално засилване на бежанския натиск

След срещата си с Доналд Туск Радев съобщи, че е получил пълно разбиране за проблемите, пред които е изправена България заради охраната на границата си: "Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички. Такъв е случаят с България".

"Силата на Съюза е в предвиждането и управлението на кризите, а не в потушаването им, когато са възникнали. В тази връзка ще започнем работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България, да имаме наистина работещ план - да знаем какво правим и на какво можем да разчитаме", каза Радев.

Попитан дали очакваната по-голяма помощ означава, че направеното от Фронтекс по границата на България и европейският ангажимент за общата защита на границите не са достатъчни, Радев отговори, че това е огромна помощ.

"Ние трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре", отбеляза президентът, като добави, че са необходими още усилия. "Погледнете нашите полицаи в какво оборудване са, погледнете и хората от Фронтекс - разликата е огромна" коментира президентът и добави, че "условията трябва да се изравнят".

Радев подкрепа обща европейска отбрана

Юнкер, който приветства новия български президент още преди визитата му, заяви, че е получил подкрепя за плановете на ЕК да започне обсъждането на основите за обща европейска отбрана.

Във вторник държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно ще посети офисите на българската делегация в централата Алианса и ще се срещне с нейните членове.

Радев ще посети също Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) в град Монс.

До Брюксел със "Спартан", а можеше да е танк

Първата чуждестранна визита на Радев като държавен глава ще се запомни с това, че реши да не използва правителствения "Еърбъс", а да лети до Брюксел с военен самолет "Спартан". От президентството обясниха, че това се прави с цел икономия на средства, въпреки че полетът е по-дълъг от обичайното и трае 4-5 часа. Това решение предизвика дискусии в социалните мрежи и освен поздравления от привърженици на Радев имаше и много критики към него за откровен популизъм. Едно от шеговитите предположения беше, че ако Радев не беше бивш командир на ВВС, а на сухопътни войски, можеше да избере да се придвижи до Брюксел с танк.

След няколко дни президентът ще участва и в неформалната среща на европейските лидери по въпросите на миграцията в Малта. Не е ясно дали и за тази визита ще използва "Спартан"-а или някоя по-евтина алтернатива.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?