Брюксел окончателно отпуска 10.5 млн. евро за наводненията от миналата година

Сн. БГНЕС

Европейската комисия окончателно одобри отпускането на 10.5 млн. евро на България заради наводненията от юни 2014 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Парите, които идват от фонд "Солидарност" на ЕС, трябва да бъдат платени на страната до 5 април.

Сумата беше първоначално одобрена още през октомври миналата година, но за да стане факт отпускането на парите, трябваше съгласие и от Европейския парламент и Съвета на Европа.

Помощта от 10.5 млн. евро е в пъти по-малка от това, което България заяви като щети от наводненията. Пред Брюксел бяха декларирани щети за 311 млн. евро вследствие на разрушителните наводнения в различни части на страната. Средствата ще бъдат разпределени между областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен и четири министерства. Те трябва да подадат конкретни проекти.

Средствата са за възстановяване на публичната инфраструктура. Договорите ще бъдат сключени веднага след одобрение на проектите. Срокът за изпълнение е 18 месеца след датата на постъпване на помощта.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?