Брюксел опроверга Кадафи за празния СПИН фонд в Либия

Брюксел опроверга Кадафи за празния СПИН фонд в Либия

Европейската комисия (ЕК) отхвърли твърденията на либийския лидер Муамар Кадафи, че Международният фонд за подпомагане на семействата на заразените от СПИН деца в Бенгази е празен и че никоя страна или компания не е внасяла средства в него, предаде БТА.

Както много добре е известно, само ЕК направи еднократно вноска от един милион евро, последвана от други вноски, като общата сума на внесените в този фонд средства от комисията досега е  2,5 милиона евро. Така че нещата не стоят така,  както са представени, заяви на всекидневния брифинг в петък  Ема Удуин, говорителка на комисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. 

ЕК ще продължи усилията си за постигане на освобождаването на затворените медици, заяви Удуин, като изрази надежда либийските съдебни власти да преразгледат произнесените преди Коледа повторни смъртни присъди и вземат  предвид новите медицински доказателства по случая. 

Пречка пред ЕС да сключи сделка с Либия

ЕС се сблъсква със сериозни пречки в опита да сключи сделка с Либия за съдбата на петте осъдени на смърт българки, пише в петък на интернет страницата си британският вестник "Файненшъл таймс".

Въпреки надеждите, че ще бъде постигнато споразумение, позицията на ЕС в преговорите е отслабена от ключовата роля на Либия в усилията за ограничаване на имиграцията от Африка към Южна Европа. Освен това в Европа се засилват тревогите за сигурността на енергийните доставки. Ето защо ЕС се надява да започне преговори с Либия за подобряване на сътрудничеството в петролно-газовия сектор, добавя "Файненшъл таймс".

"ЕС не е в позиция да упражни ефективен натиск", казва Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия. "Погрешно е да се смята, че ако ритнете Либия достатъчно силно, тя ще направи онова, което искате" добавя Майлс.

Нашата позиция към Либия няма да се промени заради смъртните присъди, каза говорител на британското външно министерство и напомни, че предстои те да бъдат разгледани в още две по-високи съдебни инстанции. Правителства на страни от ЕС все още имат основания да очакват, че ще бъде постигнато споразумение, пише в статията си "Файненшъл таймс". Изданието допълва, че правителства на страни от ЕС продължават неофициалните.контакти с Триполи. Техни представители все още имат основания да очакват, че ще бъде постигнато споразумение.

Мотивите за смъртните присъди са преведени

Готов е преводът на мотивите, с които Наказателният съд в Триполи на 19 декември м.г. издаде отново смъртни присъди на петте медицински сестри и палестинския лекар. Това съобщи в петък министърът на правосъдието Георги Петканов.

Мотивите вече са в адвокатите и по тях те ще готвят правната защита, обясни Петканов. Той отказа да коментира мотивите по делото, тъй като те са за адвокатите.

Български зам.-министър чака разрешение да замине в Либия

Петканов допълни, че засега няма разрешение на Триполи за посещението на заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев в Либия.

Преди няколко дни посланикът ни там поиска от либийските власти да направи визита в страната и да се срещне с българките.

Петканов се надявал отговорът на Триполи да бъде ясен до понеделник. Според министъра България трябва да активизира своето поведение към либийската страна и посещението на Ганев е част от този процес. Зам.-министърът ще обсъди със сестрите подмяната на част от адвокатския екип.

Две от сестрите искат да бъдат представлявани от адвокат Владимир Шейтанов, искат да бъдат включени и четирима френски адвокати, както и египетския адвокат. Очаква се Ганев да се срещне и с представители на либийското правосъдно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България