Заради слабия интерес на фермерите

Брюксел оряза със 100 млн. лв. гаранционния фонд за земеделие

До два месеца ще са ясни банките-партньори за кредитиране на европроекти

Брюксел оряза със 100 млн. лв. гаранционния фонд за земеделие

България не успя да спаси 100 млн. лв. от еврофондовете за земеделие като ги прехвърли от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) към гаранционен фонд за кредитирате на фермерски проекти, които да се реализират пак със средства от ЕС, стана ясно от съобщение на Министерството на земеделието и храните във вторник.

Европейската комисия е одобрила създаването на гаранционния фонд за земеделие, но в него ще бъдат прехвърлени 237 млн. лв. от ПРСР, а не 335 млн. лв. (171 млн. евро) както България искаше и каквото правителствено решение беше взето.

 

Брюксел е орязал парите за обезпечаване на фермерските кредити за проекти по програмата с мотива, че не е необходимо толкова голямо гаранционно покритие във фонда, след като по някои от мерките и в момента липсва интерес от страна на селскостопанските производители. Механичното прехвърляне на парите от тези мерки в гаранционния фонд няма да повиши интереса на фермерите, смятат от ЕК. Според еврочиновниците по този начин страната ни се опитва чисто счетоводно да усвои парите.

 

Така на практика България ще получи със 100 млн. лв. по-малко за земеделие и според агроминистерството това се дължи на лошото разпределяне на финансирането на фермерите по еврофондовете през сегашния седемгодишен програмен период на ЕС, което бе направено от предишното правителство.

 

С одобрението на ЕК вече ще може да заработи фондът, макар и с по-малък капитал от депозирания в държавната Българска банка за развитие. В края на 2011 г. от бюджета бяха дадени 335 млн. лв. на Държавен фонд "Земеделие" за учредяването на гаранционния фонд , от които сега въпросните орязани 100 млн. лв. ще бъдат върнати в хазната.

 

С останалите 237 млн. лв. ще се обезпечават кредити по проекти по три мерки от ПРСР – за модернизиране на земеделските стопанства, за подобряване икономическата стойност на горите и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

 

Общата стойност на кредитите, които фондът ще гарантира, е 1.2 млрд. лв., уточвята от агроминистерството. До два месеца Националният гаранционен фонд ще избере банките-партньори, които ще осъществяват реалното кредитиране и издаване на гаранции, и ще публикува техния списък. Основните критерии при избора им ще бъдат предлагането на по-ниски лихви, облекчени условия за получаване на кредит, приоритетно обработване на документацията и осигуряване на достъп на стартиращи предприятия, посочиха от МЗХ

 

За да получат гаранции от фонда, бенефициентите трябва да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки и да са в добро финансово състояние. Размерът на гаранционното покритие ще е до 80%, а останалите 20% обезпечение трябва да се осигурят от кандидатите.

 

"Гаранционният фонд е реална антикризисна мярка, благодарение на която ще решим проблема на хиляди български малки и средни фирми с намирането на началните средства за проектите. Това е наистина голяма стъпка напред в усвояването на евросредствата за нашето земеделие”, коментира от своя страна от Брюксел министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. 

Споделяне

Още от Бизнес