Брюксел отбеляза проблемите на българската авиация в “черния списък”

Брюксел отбеляза проблемите на българската авиация в “черния списък”
Европейската Комисия прие третата промяна в списъка с авиокомпаниите, на които ще е забранено да летят до европейските летища, съобщи в понеделник от Портал Европа, позовавайки се на информация от дирекция "Транспорт" на Европейската комисия. 

В списъка са отразени и ограничителните мерки, които България и Русия са предприели спрямо собствените си авиокомпании. Комисията е взела под внимание решението на българската Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) към транспортното министерство да ограничи полетите на 5 свои авиокомпании (Air Sofia, Bright Aviation Services, Heli Air Services, Skorpion Air и Vega Airlines) за товарни превози в рамките на общото европейско пространство, а също и в Исландия, Норвегия и Швейцария. В документа обаче се отбелязва, че ограничителните мерки за българските авиокомпании все още са временни.

Руските авиационни власти забраниха на 9 свои авиокомпании (Aero Rent, Tatarstan, Atlant Soyuz, Aviakon Zitotrans, Centre Avia, Gazpromavia, Lukoil, Russkoe Nebo,Utair) да изпълняват редовни и чартърни полети в страните от ЕС.

От Брюксел коментират, че за първи път две компании са извадени от “черния списък” - Phuket Air от Тайланд и DAS Air Cargo от Уганда - и вече имат право да летят в рамките на съюза. По думите на европейския комисар на транспорта Жак Баро, двете авиокомпании са приели решителни мерки за коригиране на слабостите си.

От новия списък са махнати 49 авиокомпании, които по различни причини са спрели дейността си. Нови 10 компании са добавени от Киргизстан, Екваториална Гвинея и Конго.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?