Брюксел отказа да обяви “Южен поток“ за приоритетен

Брюксел отказа да обяви “Южен поток“ за приоритетен

Газовият проект "Южен поток" не може да стане приоритетен за Европейския съюз, заяви Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА в петък. Същевременно самият еврокомисар заяви, че делът на Русия на европейския енергиен пазар ще нараства, но "Газпром" няма да получи никакви специални условия.

Повод за отговора на Холцнер е предложението на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу газопроводът да стане приоритетен за общността. Тази идея беше договорена чрез правителствено споразумение между двете страни по време на първо общо заседание на гръцкия и българския кабинет, което се проведе в София преди четири дни.

За обявяването на “Южен поток“ за приоритет на ЕС отдавна настоява и Русия с мотива, че по същество проектът представлява диверсификация на трасетата за доставка на природен газ в Русия, особено след газовата криза през януари 2009 г. Тогава заради неразбирателство по условията на доставките на синьо гориво и на транзитните такси с Украйна, “Газпром“ врътна кранчето на газопровода през територията на бившата съветска република, доставящ количества за Европейския съюз., и остави за повече от две седмици по-голямата част от общността без газ.

За да бъдат изпълнени, проектите за газопроводи изискват законова рамка, трябва да защитават интересите на инвеститорите и всяка страна в Европейския съюз е свободна да определя своите приоритети, обясняват от Европейската комисия.

"В случая с "Южен поток" ни липсва подробна информация за трасето на газопровода и за източниците на газ", казва Холцнер. Тя допълва, че разбира, че по него ще преминава газ, пренасочена от вече изградени транзитни трасета през Украйна. Според Брюксел това означава, че няма да бъдат доставяни количества от нови източници.

"Наша стратегическа цел е да подкрепяме "Южния газов коридор", който ще помогне за диверсификация на източниците на газ", допълва говорителят на Йотингер. В обхвата на проекта е проектът за газопровода "Набуко", който вече е обявен за приоритетен от ЕС и се подкрепя и от САЩ.

Според Холцнер Европейската комисия е "длъжна" да се придържа към новите рамки за така наречените Трансевропейски енергийни мрежи (TEN-E), одобрени на 6 септември 2006 г. В тях се посочват както приоритетни енергийни проекти за Европейския съюз, така и кои проекти са от общоевропейски интерес и могат да получат европейско финансиране.

"Южен поток" не фигурира в тези рамки. Европейската комисия не смята да внася промени по съществуващите решения за TEN-E, обясниха от Брюксел.

Без специални условия за "Газпром"

Същевременно в интервю за руския вестник "Комерсант" комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер казва, че ЕС разчита на увеличение на дела на Русия на европейския газов пазар, но няма намерение да предоставя на "Газпром" и неговите проекти никакви специални условия.

Еврокомисарят обяснява, че в момента на руския газ се пада една четвърт от потреблението в ЕС, но, тъй като в бъдеще се очаква собственото производство в ЕС да намалява, той е уверен, че в средносрочна перспектива делът на руския газ може да се повиши до 30-35 процента.

"Затова е нужна надеждна инфраструктура за пренос. Строящият се газопровод "Северен поток" и планираният "Южен поток" могат да се използват като допълнителни маршрути, но украинските и белоруските тръби ще продължават да играят най-съществена роля и в следващите десетилетия", казва Йотингер.

По отношение на "Южен поток" той заявява, че това е "интересен проект, но нищо повече". "Сред участниците в него очевидно ще има и страни членки на ЕС, но за нас той не представлява маршрут за доставки на газ от Каспийския регион. Ние имаме интерес връзката между този регион и Европа да бъде пряка", подчертава еврокомисарят.

Попитан дали това означава, че за Евросъюза проектът "Набуко" остава предпочитан пред "Южен поток", той отговаря: "Да, разбира се".

По повод третия енергиен пакет на ЕС за либерализация на енергийния пазар, който значително ограничава възможността добивни компании да притежават разпределителни мрежи и може да попречи на амбициите на "Газпром", Йотингер отбелязва, че тези правила не са специално за Русия, а за всички партньори на ЕС, Той е уверен, че "Газпром" и другите руски компании ще приемат европейските изисквания.

Еврокомисарят казва още, че винаги ще бъдат приветствани инвестициите на трети страни, но за целта партньорите трябва да приемат европейските правила.

Йотингер изказва мнение, че шистовият газ не може да стане значителна алтернатива на вноса на природен газ. "Той може да е само допълнителен източник на енергоресурси и то в отделни страни, като Полша и Испания", казва комисарят по енергетиката.

Като по-реална алтернатива той сочи строителството на терминали за доставян от Близкия Изток и Северна Африка втечнен газ по Средиземноморието.

"При всички случаи природният газ ще си остане най-важната съставна част на европейския енергиен пазар в следващите 3-4 десетилетия", заявява германският еврокомисар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес