Брюксел откри наказателни процедури срещу Гърция и Люксембург

Брюксел откри наказателни процедури срещу Гърция и Люксембург

Европейската комисия задейства във вторник наказателни процедури срещу Гърция и Люксембург заради отказа на местните власти да признаят дипломите и квалификационните степени, издадени в други държави членки. В официално писмо на ЕК до гръцкото правителство се иска информация какви стъпки е предприела Атина за признаване на инженерните дипломи, издадени в други европейски страни.

Писмото представлява първа стъпка от наказателна процедура. Гърция има срок от два месеца да предостави данните.

По същата процедура властите в Брюксел изпратиха писмо до правителството на Люксембург за това, че държавата не е предприела мерки за признаване на дипломите, издадени в България и Румъния. Крайният срок за това изтече на 1 януари 2007 година.

Според Европейската комисия притежателите на българска или румънска диплома могат да бъдат подложени на бавни и бюрократични процедури в Люксембург, които да попречат на правото им да работят в Европейския съюз.

Люксембург също има два месеца да уведоми ЕК за взетите мерки. Ако и това не се случи, страната ще получи ново предупреждение, а след това комисията може да започне наказателно дело в Съда на европейските общности.

Междувременно от Брюксел заявиха, че се прекратява наказателната процедура от 2007 година срещу Полша заради проект за изграждане на автомагистрала, която застрашаваше "уникална европейска екосистема".

Европейската комисия взе това решение след като полският министър на околната среда обяви, че е намерил алтернативен маршрут за 40-километровата отсечка в Североизточна Полша.

Според първоначалния проект шосето трябваше да премине през долината Роспуда - уникална блатиста местност, обитавана от много видове птици. Строителните работи бяха прекратени, след като Брюксел се обърна към Съда на европейските общности.

Едва на 24 март полските власти одобриха окончателно алтернативно трасе през град Рачки, представяйки го като "още по-евтино и само с 2 км по-дълго от първоначалното трасе". Тази част на автомагистралата е ключова за реализация на проекта "Виа Балтика", който трябва да свърже Варшава и Талин.

От Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) също отчетоха свършена работа във вторник. След разследване на структурата са осъдени престъпна група в Италия за укриване на данъци за надхвърлени квоти мляко. На замесените в казуса компании е конфискувано имущество за 21 милиона евро.

Измамническата схема в Италия е включвала създаването на мрежа от компании, повечето от които фиктивни. Те са изкупували произведеното над квотите мляко, но се представяли като "първи купувач" или изкупуващи в рамките на тези квоти.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?