Брюксел отново отказва специален статут за "Южен поток"

Европейската комисия отхвърли лансираните от руска страна твърдения, че газопроводът "Южен поток" ще получи специален статут на транснационален проект и така ще отпадне задължението собствениците на тръбата да осигуряват достъп до нея и на конкурентни компании, предаде БНР в понеделник.

Така Брюксел отново отказва да влезе в дискусия с Москва за предоставяне на такъв статут и да позволи изключения от Третия енергиен пакет на Европейския съюз, задължаващ всички оператори на газови и електрически мрежи да гарантират достъп и на други компании да системата и да пренясат собствени количества суровина или енергия.

"Южен поток", както и всеки друг газопровод, който ще се изгражда на територията на Европейския съюз, е обект на европейското законодателство и конкретно на Третия енергиен пакет. За такива случаи той ясно регламентира, че фирмите-собственици не могат да използват сами 100-процента от капацитета на тръбата, а са длъжни да дадат достъп до нея и на други компании, ако те поискат това. Няма значение дали газопроводът е на територията на една, две или повече страни членки, щом се намира на територията на ЕС", посочи Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Тя повтори думите на Йотингер от преди две седмици, че Брюксел още не е получил информация откъде ще започва и докъде ще стига "Южен поток", и ЕК не е виждала проекта, както и споразуменията, сключени от руската страна с различни страни членки на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?