Брюксел отпуска още 63 млн. евро за демонтажа на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Брюксел отпуска още 63 млн. евро за демонтажа на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да осигурява средства за извеждането от употреба на старо ядрено оборудване. За нашата страна се предвижда до 2027 г. да бъдат отпуснати още 63 милиона евро, предаде БТА в сряда.

Предложената сума подлежи да одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент като част от преговорите за бъдещия общностен бюджет. ЕК предложи днес със сходна цел Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ-Бохунице, а Литва - 552 милиона евро за АЕЦ-Игналина.

През 1999 г. България и ЕК подписаха споразумение за закриването и демонтажа на четирите ВВЕР-440 в АЕЦ "Козлодуй". Като компенсация за преждевременното им затваряне ЕК отпуска средства, които постъпват в Международен фонд "Козлодуй" и се управляват от Отпусканите средства се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие. Парите са не само за извеждането на тези реактори от експлоатация, но и за редица мерки за енергийна ефективност, както и за изграждането на площадка за ниско и средно радиоактивни отпадъци край атомната ни централа.

Общо 1.106 млрд. евро се планира да бъдат изхарчени до 2030 г. за демонтажа на блоковете. Около 60 процента от парите са от ЕК. Те обаче не достигат и според последните изчисления https://www.mediapool.bg/sprenite-blokove-na-aets-kozlodui-sa-izkarali-12-mln-lv-news277413.html от март 2018 г. на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", което извършва демонтажа на мощностите, недостигът е 90 млн. евро, за които намеренията бяха да се искат от Еврокомисията.

Д момента за демонтажа на малките реактори да изхарчени 592 млн. евро, от които 226 млн. евро българско финансиране, а останалите – от Международния фонд "Козлодуй".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?