Брюксел отпуска повече пари за пчеларите до 2013 г.

Българските пчелари ще получат по-голямо съфинансиране на дейността си от Европейския съюз в следващите три години, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в петък, след като Европейската комисия е одобрила националните програми на 27-те държави членки за подобряване на производството и търговската реализация на пчелни продукти през 2011-2013 г.

Така страните ще получават по 32 млн. евро годишно, което е нарастване с 25 на сто спрямо периода 2007-2010 г.

За България финансирането за пчеларите през следващите три години е 11 263 933 евро, докато за предходния период то е било 7.43 млн. лв.. Отпусканите европейски средства сега са 5 007 833 евро. Сумите за всяко от трите години са приблизително еднакви – около 2 млн. евро от българския бюджет и около 1.6 млн. евро от ЕС.

Основната цел на програмата е да се решат проблемите на уязвимия пчеларски сектор, тъй като пчелите играят съществена роля за опрашването на растенията и запазването на биоразнообразието.

Програмите ще финансират борба с вароатозата, рационализиране на пчелната паша, подпомагане на лаборатории, подновяване на пчелните семейства в пчелините, приложни научно-изследователски програми и техническа помощ.

Споделяне

Още от Бизнес