Брюксел отпусна близо 300 млн. евро за жп линията Пловдив-Бургас

Брюксел отпусна близо 300 млн. евро за жп линията Пловдив-Бургас

Европейският съюз одобри отпускането безвъзмездно на 293.4 млн. евро от Кохезионния фонд за вече започналата с пари от държавния бюджет на България втора фаза на рехабилитацията и модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас, която трябва да скъси с около 40 минути пътуването с влак между двата града.

През ноември 2017 г. българският кабинет даде зелена светлина за започването на втората фаза от ремонта на жп линията с пари от бюджета, които да се възстановят след одобрението на Брюксел за безвъзмездното финансиране. Целият проект струва 800 млн. лв. и вече над половината официално се предоставят от Брюксел.

Линията между Пловдив и Бургас се ремонтира от години с пари от ЕС по проект по вече приключилата оперативна програма "Транспорт" (2007 - 2013 г.).  Тя продължи и в новия програмен период и от две години се рехабилитират три тагови подстанции по този релсов път. С парите ще се подмени контактната мрежа, ще се изгради система за сигнализация и комуникация. Ще се ремонтира и гарата в Карнобат. Според анонсите на управляващите след края на ремонта времето за придвижване с влак между Пловдив и Бургас трябва да е с 40 минути по-малко и влаковете да достигат скорост между 130 и 150 км в час по дългия 293 км участък. Очаква се това да се случи към 2022 г.

От Брюксел сега посочват, че с одобрената от тяхна страна инвестиция ще се свържат някои от най-големите градове на България с едно от най-важните пристанища на Черно море.

По този начин инвестициите допринасят за изграждането на високоскоростната железопътна линия по коридора Ориент/Източно Средиземноморие от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), свързващ Централна с Югоизточна Европа,пише в съобщението на Еврокомисията.

"Благодарение на този проект, финансиран от ЕС, българските граждани ще могат да пътуват за по-кратко време и при повишена безопасност. Те също така ще усетят и ползите от по-доброто качество на въздуха, тъй като проектът насърчава екологосъобразната мобилност в страната“, коментира комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

Споделяне

Още от Бизнес