Брюксел отрече да планира забрана на производството на ориенталски тютюни

Брюксел отрече да планира забрана на производството на ориенталски тютюни

Европейската комисия не планира забрана за производството на ориенталски тютюни , която да се въведе с планираните промени в директивата за тютюневите изделия. Това каза говорителят на комисиятa по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Фредерик Венсан, цитиран от БНР в четвъртък. Той потвърди, че до края на годината ще има промени в директивата, но обясни, че на този етап не се предвижда сред тях да е включен проблема с ориенталските тютюни.

"В тази директива ще бъдат засегнати много въпроси, но този за ориенталския тютюн в момента не е сред тях", каза Венсан по повод обявените намерения за спиране на производството на ориенталския тютюн.

Българският министър на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира преди дни, че това ще засегне поминъка на близо 200 хил. души у нас, които се занимават с такъв бизнес, и затова България ще изрази пред Европейската комисия писмено своето несъгласие с предприемането на такива мерки.

Българският евродепутат от комисията по земеделие в Европарламента Мария Габриел уточни, че тревогите у нас са свързани с опасността ориенталският тютюн да бъде включен в групата на ароматните съставки като "ментол" и "череша", за които се обмисля забрана заради пристрастяващия им ефект.

Споделяне

Още от Бизнес