Брюксел отрече да са деблокирани парите по САПАРД

Брюксел отрече да са деблокирани парите по САПАРД

Европейската комисия опроверга в петък изнесената ден по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Бориков информация, че е било взето решение в Брюксел за деблокиране на спрените преди година пари по предприсъединителната програма САПАРД

Бъдещият премиер дори коментира, че Европа е оценила по достойнство високата избирателна активност на парламентарните избори и желанието на българите за промяна и това е тяхната "награда".

До момента няма никакво решение за деблокиране на средствата, все още проучваме изпратената от България информация, заяви Майкъл Ман, говорител на земеделския еврокомисар Мариан Фишер Бьол, цитиран от БТА.

Той допълни, че се е запознал с изказванията в България, че замразените средства по САПАРД може скоро да бъдат деблокирани, както и с днешния призив на ръководителя на германската делегация в Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Маркус Фербер в този смисъл.

Именно от ЕНП била дошла информацията за пускането на спрените пари за фермерите, твърдяха неофициално в четвъртък източници от ГЕРБ. Ден по-късно Фербер заяви, че “политическото семейство на ЕНП се отнася с респект към силното желание на българите да видят промяна в страната си". Той подчерта, че решенията на Европейската комисия да замрази средства по ФАР, ИСПА и САПАРД са оценка за работата на воденото от социалистите правителство, а не за българския народ”.

Бързото опровергаване от Брюксел се дължи на настоящата политическа ситуация, обясниха неформално от ГЕРБ в петък. Еврокомисарят по земеделието Фишер Бьол е от квотата на групата на либералите. Тя няма да заема този пост в следващия състав на Европейската комисия, обясниха запознати. От друга страна ръководството на ЕНП, която ще има по-сериозно представителство в комисията, са дали ясен знак на Борисов, че поне част от парите по САПАРД ще бъде деблокирани в близките седмици.

Продължаваме да работим, да проверяваме получената миналия месец информация от България и не мога да посоча дата кога парите могат да бъдат деблокирани. Решение ще бъде взето след анализиране на тази информация и не мога да кажа отсега дали решението ще е положително или отрицателно, посочи Майкъл Ман.

На сегашния етап е невъзможно и да се посочи срок за отговор. Във всеки случай такъв отговор не е предстоящ, добави той.

Така остава блокиран достъпът до 140 млн. евро то три мерки на САПАРД, които бяха замразени в началото на 2008 г. заради слаб контрол и далавери от страна на бенефициентите и на служители на акредитираната агенция “САПАРД“.

Програмата изтича в края на 2009 г. и шансовете за максимално оползотворяване на средствата по нея стават все по-нищожни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?