Брюксел планира да удвои усилията си за борба с онлайн дезинформацията покрай избори

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Необходимо е да се удвояват усилията за борба с онлайн дезинформацията в период на избори, заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел в интервю за Франс прес.

Очаква се на 25 април 38-годишната Габриел, най-младият еврокомисар, да представи първите насоки за по-добро следене на фалшивите новини на европейско равнище. През лятото Германия прие закон за борба с дезинформацията в социалните мрежи, а Франция планира до няколко седмици да представи предложение в същата насока, припомня агенцията.

"Точно по повод изборите си дадохме сметка какви последствия може да има това явление върху решението на избирателите", обяснибългарската еврокомисарка, която зае поста през юли миналата година. "Ние получаваме посланието, че в период на избори наистина е необходимо да се удвоят усилията", подчерта Габриел.

За да изготви първите си препоръки - за които тя подчерта, че не са законодателни предложения - Габриел ще се базира главно на публичен доклад, който ще ѝ бъде предаден в понеделник от създадената от нея работна група експерти от големи европейски медии (Ер Те Ел, Медиасет, Скай нюз), гражданското общество (Репортери без граници), големите технологични фирми (Фейсбук, Туитър и Гугъл), университетски преподаватели и журналисти.

Габриел предпочита термина "онлайн дезинформация" пред "фалшиви новини", защото някои политици могат да използват израза "фалшиви новини", за да дискредитират противниците си и да вредят на свободата на словото", отбелязва агенцията.

В отговор на въпроса дали мишена на ЕС е Русия, която често е сочена с пръст за намеси в избори, Габриел подчерта, че няма един единствен виновник.

В средата на януари Европейската комисия обвини Москва, че води "оркестрирана" кампания на дезинформация в страните от ЕС и констатира, че тя "може да бъде изключително ефикасна", припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа