Брюксел под обсада за трети пореден ден - хиляди полицаи, затворени училища и спуснати завеси

Издирването на заподозрените терористи продължава, Салах Абдеслам се е измъкнал на косъм

За трети пореден ден извънредното положение в Брюксел остава заради засилените мерки за сигурност. Властите запазиха най-високото ниво на терористична заплаха в столицата на Белгия, тъй като непосредствената опасност от атентати остава.

Белгийската столица е под охраната на стотици полицаи, хиляда въоръжени войници и дори бронетранспортьори.

Градът е със спуснати завеси на прозорците, празни бяха кината, музеите, заведенията, супермаркетите, метрото и дори малкото работещи услуги като автобусния и жп транспорта.

Трети ден в Брюксел остават затворени метрото, училища, детски градини и университети - нещо небивало в Белгия.

Издирването на заподозрените за атентатите в Париж продължава, като полицейските акции в Белгия не спират.

При операция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, която започна вечерта в неделя и завърши в понеделник сутринта, бяха задържането общо 21 души в Брюксел. Центърът на белгийската столица бе блокиран за часове. Силите на реда са извършили обиски в 19 жилища, но не са намерили оръжия или експлозиви.

Абдеслам е бил засечен от полицията

Най-издирваният човек в Европа - Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, все още не е заловен.

Според информация в белгийските медии Салах Абдеслам бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга и се отправил към Германия по магистрала Е40, където отново успял да избегне полицейска проверка.

Предполага се, че пътува с автомобил Бе Ем Ве към границата с Германия, съобщи британският вестник "Телеграф" в електронното си издание.

Смята се, че 26-годишният Салах е изиграл най-малко логистична роля в нападенията. После той е бил изведен от Париж и откаран в Белгия, разказаха двама негови помагачи, които бяха арестувани и обвинени в Брюксел в тероризъм.

Единият от тях признал, че по време на връщането от Париж за Белгия Салах изглеждал много нервен, носел много издуто яке и може би бил готов да се взриви.

Появиха се предположения, че по неизвестни причини Салах не е взривил експлозивите, които е носел, и затова се укривал не само от властите, но и от "Ислямска държава", която му била ядосана, че не е изпълнил докрай мисията си.

Обявявайки, че най-високата степен на заплаха се запазва, премиерът Шарл Мишел предупреди, че решението ще затрудни икономическия и деловия живот в града, но подчерта, че правителството е длъжно да поеме отговорностите си.

Камери и следене в Париж

Десет дни след атентатите в Париж, кметицата социалистка на френската столица също засили мерките за сигурност (камери, видеотелефони, физическа охрана), които дясната опозиция обаче смята за недостатъчни и настоява за въоръжена общинска полиция, съобщи Франс прес.

"Ще подсилим охраната на публичните обекти", обяви кметицата Ан Идалго пред общинския съвет и уточни, че действията ѝ са продължение на първите мерки, взети след атентатите в Париж от началото на януари.

Сред новите мерки са инсталирането на видеотелефони на 80 нови обекта, където има присъствие на деца, дейности по обезопасяване на обекти, създаване на помещения за убежище при нападение, инсталиране на 165 наблюдателни камери през 2016 г. и назначаването на 30 охранители.

Водачката на дясната опозиция Натали Косюско-Моризе поиска създаването на въоръжена общинска полиция.

"Илюзорно е да се смята, че през 2016 г. ще обезпечаваме сигурността на парижани като през 2014 г.", каза тя.

"Твърде недостатъчните" предложения на Идалго "изобщо не вземат предвид сериозността на положението в нашата страна, която е в състояние на война", заяви Филип Гужон, кмет от десницата на парижкия 15-и район в югозападната част на града.

Представителите на дясната партия "Републиканците" на бившия президент Никола Саркози искат да се създаде "истинска общинска полиция с численост 3000 души", които да са въоръжени и "да поемат от полицаите задачите по общественото спокойствие", каза Гужон.

Те също така искат да се инсталират най-малко 1000 наблюдателни камери и металдетектори в държавните учреждения.

"Държа сигурността на парижани да се гарантира от националната полиция", заяви в отговор Ан Идалго.

"Дайте да не си разправяме врели-некипели. Никоя общинска полиция, още по-малко в Париж, където са съсредоточени всички властови центрове, няма да може да върши ефикасно работата на националната полиция", изтъкна кметицата на Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?