Брюксел поиска и от Сърбия да спре строежа на "Южен поток"

Брюксел поиска и от Сърбия да спре строежа на "Южен поток"

Европейската комисия е препоръчала на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода "Южен поток" до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

 

Това е втората подобна препоръка, отправена от Брюксел, след като поиска същото от България в началото на юни.

 

"Европейската комисия по принцип не е против проекта "Южен поток", защото е много важно да се увеличат начините и източниците на снабдяване с газ на Западните Балкани. "Южен поток" би бил още един начин, но не и нов източник на снабдяване с газ. Европейската комисия не е против газопровода, а против начина, по който се осъществява този проект", се казва в текста, цитиран от сръбските медии.

 

Брюксел подчертава още, че като всеки друг голям инфраструктурен проект в Европа, така и "Южен поток", трябва да има твърди юридически и регулаторни рамки и се добавя, че такива рамки още няма.

 

"Междуправителствените споразумения, подписани с Русия за "Южен поток", не съответстват на европейските закони, а тъй като една от компетенциите на комисията е да прилага законите на ЕС, тя ползва всички достъпни юридически средства, за да се увери, че газопроводът се развива и функционира при пълно спазване на законите на съюза", се подчертава в текста.

 

Позицията на Еврокомисията за "Южен поток" в случая със Сърбия не е изключение, "нещо повече, нито едно междуправителствено споразумение, подписано от Русия за "Южен поток", не съответства на законите на ЕС". Тази позиция остава непроменена както в случая с държавите членки на ЕС, така и за трети страни, включително за Сърбия", продължава позицията на Брюксел

 

В текста се подчертава, че в дългосрочен интерес на Сърбия като страна - кандидат за членство в ЕС, е да осигури участието си в проекта "Южен поток", като не нарушава основните принципи на европейските закони.

 

В същото време Еврокомисията насърчава Сърбия да работи за свързване с българската газопреносна система и припомня, че е отделила 14.2 милиона евро за този проект, който би допринесъл за развитието на енергийната сигурност на Сърбия.

 

В текста се посочва и че Европейската банка за възстановяване и развитие също е обещала да подкрепи този проект, ако Сърбия извърши преструктуриране на компанията "Сърбиягаз" в съответствие с правилата на ЕС, пише "Политика".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?