Брюксел поиска ново споразумение за защита на данните за Европа

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг призова за приемането на споразумение за защита на данните за Европа.

"Трябва да се заемем сериозно с въпроса за защитата на данните. Европейският парламент разбра проблема и през октомври неговата комисия гласува за надежден регламент, съдържащ строги санкции, за да се осигури спазването на европейските правила", заяви Редин, цитирана от пресслужбата на Европейската комисия.

Според нея правилното решение за възстановяването на доверието в трансатлантическите отношения и в начина, по който дружествата и правителствата обработват данните на гражданите, е споразумение за защита на данните за Европа.

По думите на Рединг то следва да се основава на осем принципа:

Реформата в областта на защитата на данните да бъде отразена в законодателството. В нея не трябва да се прави разлика между частния и публичния сектор, гражданите просто няма да възприемат такова разграничение във време, когато в обществения сектор се събират, съпоставят и понякога дори продават лични данни.

Подобно разграничение трудно може да се направи и поради факта, че местните органи могат да купуват пространство за съхранение на данни в частен изчислителен облак.

Законите, с които се определят правила за защита на данните или се засяга неприкосновеността на личния живот, трябва да бъдат предмет на обществена дискусия, тъй като са свързани с гражданските свободи в интернет. Събирането на данни следва да бъде целенасочено и да се ограничава до това, което е пропорционално на поставените цели.

Следенето на електронните комуникации без законово основание е неприемливо.

Законите трябва да бъдат ясни и да се актуализират постоянно. Не е възможно за създаването на модерни програми за наблюдение една държава да разчита на остарели правила, изготвени в друга технологична ера.

Позоваването на националната сигурност трябва да е пестеливо. То следва да бъде изключение, а не правило.

Без участието на съдебните органи не може да има действителен контрол. Контролът на изпълнителната власт е важен.

Парламентарният контрол е необходим. Съдебният контрол е от ключово значение. Правилата за защита на данните следва да се прилагат независимо от националността на засегнатия гражданин.

Прилагането на различни стандарти по отношение на местни и чуждестранни граждани няма смисъл предвид отворения характер на интернет.

Две години след като Европейската комисия предложи промяна на правилата на ЕС за защита на данните, чиято цел беше те да бъдат приведени в съответствие с изискванията на 21 век, бе постигнат значителен напредък. През октомври 2013 г. водещата комисия на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласува с голямо мнозинство в подкрепа на предложенията на ЕК. Междувременно министрите, заседаващи в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, обсъдиха многократно предложенията, но все още не са постигнали съгласие за мандат за започване на преговори с Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?