Брюксел показва жълт картон на Гърция заради лоши финанси, пише пресата в Атина

Жълт картон от Брюксел за Гърция - Европейската комисия е крайно обезпокоена за финансите в държавата и настоява да се вземат незабавни мерки за намаляване на обществения дълг и за радикално преразглеждане на пенсионната система, алармира в. Нафтемборики.

Критиките на комисията са във връзка с представената от Атина актуализирана програма за развитие през периода 2002-2006 г. Според Брюксел гръцкото правителство не само не се е възползвало от високия стопански ръст за намаляване на обществения дълг, а напротив, е увеличило дълга през последните две години, като за сметка на това е отделило повече внимание и средства на изграждането на обекти за олимпийските игри през 2004 г. в Атина.

В сянката на войната срещу Ирак Атина обмисля данъчни и кредитни облекчения и пуска на пазара "народни облигации" при нисък лихвен процент от 3-3,5 на сто, съобщава в. Елефтеротипия. Правителството разработвало също и мерки за отпускане на земеделски кредити, както и за увеличаване на семейните надбавки за държавните служители. В. Ники определя мерките като "популистки".

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?