Брюксел прави допитване до 500 млн. европейци за бъдещето на ЕС

Брюксел прави допитване до 500 млн. европейци за бъдещето на ЕС

В Денят на Европа – 9 май, Европейската комисия приканва 500-те милиона граждани да се включат в планирането на бъдещите политики на ЕС до 2020 г. Проектът се нарича европейска обществена консултация и ще продължи до 9 септември.

Брюксел иска да научи за трудностите, пред които са изправени гражданите, когато се придвижват из Европа за да работят, учат или отдъхват. Какви проблеми имат при упражняване на изборните си права или тези на потребители.

Европейската комисията иска да разбере и как гражданите си представят Европейския съюз през 2020 г.

За целта всеки, който желае да се включи в обществената консултация, трябва да попълни въпросник на адрес: http://ec.europa.eu/your-rights-your-future.

Допитването до обществеността предшества определената 2013-та за европейска година на гражданите.

Събраната информация ще бъде използвана за определяне политиките на Европейската комисията и ще бъде в основата на доклада за гражданството на ЕС, който ще бъде представен на 9 май 2013 г.

“Двадесет години след създаването на гражданството на ЕС в граничното градче Маастрихт трябва да вдъхнем нов живот на европейския проект и то с прякото участие на нашите граждани“, заяви зам.-председателят на Еврокомисията Вивиан Рединг, която е първият комисар, отговарящ за гражданството.

Тя посочи, че ЕС съществува заради своите граждани и за да им служи. Според Рединг хората очакват от Европа постигането на конкретни резултати като поевтиняването на роуминг тарифите, подобряването на правата на жертвите на престъпления и улесняването на пазаруването онлайн.

През 2010 г. Европейската комисия прие първия доклад за гражданството на ЕС. В него бяха заложени 25 дейности за преодоляване на проблемите, с които се сблъскват гражданите.

Това са утвърждаването на правата на близо 75-те милиона жертви на престъпления годишно в целия ЕС. Премахване на административна тежест при регистрацията на автомобил в друга държава членка на ЕС за 3.5 милиона души всяка година, което води до икономии от 1.5 милиарда евро. Премахването на допълнителните такси при плащане с кредитна карта и на предварително отметнатите полета на уебсайтовете при пазаруване онлайн. Укрепването на правата за справедлив съдебен процес за всички граждани на ЕС, което засяга близо 8 милиона производства всяка година.

Благодарение на гражданството на ЕС, което не заменя националното гражданство, а го допълва, всички граждани на 27-те държави членки на ЕС разполагат с допълнителен набор от права като граждани на ЕС.

Това включва правото на глас и на кандидатиране на местни и европейски избори в страната от ЕС по местоживеене. Правото на консулска защита в чужбина от друга държава членка при същите условия като нейните граждани. Правото на петиция до Европейския парламент и на жалба до Европейския омбудсман.

Свободата на движение е най-високо оценяваното право, произтичащо от гражданството на ЕС. Европейците правят над един милиард пътувания в ЕС годишно.

Все повече европейци се възползват и от правото си да живеят в друга държава членка на ЕС. През 2010 г. 12.3 милиона души живеят в държава членка, различна от собствената си. Тези числа са далеч по-големи, ако се вземат предвид и гражданите на ЕС, които се придвижват свободно през границите в рамките на ЕС за кратки периоди от време.

Близо 40 милиона души пазаруват онлайн от други европейски държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?