Брюксел предлага по-слабо регулирана промишлена политика с повече иновации

Промишлената политика на разширена Европа трябва да бъде основана на повече иновации и по-малко регулиране, за да отговори на предизвикателствата на глобализацията, каза късно снощи еврокомисарят за предприятията и информационната сфера Ерки Ликанен в края на двудневната конференция "Бизнес, търговия и инвестиции в разширена Европа".

Ликанен представи документ, приет от Брюксел, по тази тема и подчерта, цитиран от Франс прес, че макар в Европа да не се забелязва повсеместно процес на дезиндустриализация, характеризиращ се "със спад на производството и заетостта, то недостатъчно добрите постижения на Европа в областта на производителността, изследванията и развойната дейност най-вече в сектора на новите информационни технологии и комуникации, будят безпокойство".

Брюксел очертава основни насоки, за да се подобри конкурентоспособността на промишлеността и предлага на първо място тя да не бъде претоварвана с регламенти. Необходимо е по-малко законодателство и повече координация, настоя еврокомисарят Ликанен.

За да се окаже подкрепа на страните с нововъзникващи пазари, в които заплатите са ниски, ЕС "трябва да увеличава прибавената стойност на продуктите си, като засилва иновациите", заяви Ликанен, който през лятото ще напусне поста си в Брюксел, за да поеме ръководството на централната банка в родната си Естония.

Също като еврокомисаря за конкуренцията Марио Монти Ликанен се обяви против държавните помощи: "Помощите за промишлените сектори не доведоха до ни най-малък напредък и ние им се противопоставяме изцяло". Необходимо е да се инвестира в иновациите, научните изследвания и развойната дейност - именно тук е полезна намесата на държавата, според Ликанен.

Ян Фигел, словашкият комисар към еврокомисаря Ликанен, отбеляза, че разширяването е благоприятно за европейска промишленост, защото е създало повече конкуренция и един по-широк пазар.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?