Брюксел предлага реформа на Световната търговска организация

Брюксел предлага реформа на Световната търговска организация

Европейската комисия представи във вторник идеите си за модернизиране на Световната търговска асоциация (СТО).

Реформата в СТО е особено актуална в контекста на предприетите от Доналд Тръмп търговски войни, например с Китай.

Освен това, най-големият проблем пред организацията в последните две-три години е блокираната от САЩ система за решаване на спорове, която е наричана "перлата в короната" на организацията. Вашингтон не одобрява назначаването на съдии в 7-членния Апелативен орган на СТО заради несъгласие с процедурите, а също и с решенията на трибунала.

От създаването на своеобразния международен търговски трибунал през 1995 г. до момента в СТО са заведени над 500 дела по разнообразни икономически спорове между държавите членки. Заради решението на САЩ на практика трибуналът е блокиран.

В последно време президентът на САЩ Доналд Тръмп периодично заплашва, че Вашингтон ще напусне организацията. Тази година това се случи поне два пъти – през февруари и през август.

През февруари генералният директор на СТО Роберто Азеведо, който бе на посещение в София по повод неформалния съвет на министрите на търговията на ЕС, обяви, че няма индикации САЩ действително да напуснат организацията.

"Въпреки своя успех Световната търговска организация не успява да се адаптира достатъчно добре към бързо променящата се световна икономика. Светът се промени, но СТО остана същата. Крайно време е да вземем мерки, за да помогнем на системата да се справи с предизвикателствата на днешната световна икономика и отново да заработи в полза на всички", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на заседание в Женева. По думите ѝ ЕС трябва да бъде водещ в реформата на СТО.

Блокът продължава да бъде твърд поддръжник на многостранната търговска система.

Идеите на ЕС за реформа на СТО са свързани с три ключови области - актуализиране на набора от правила в областта на международната търговия, така че да обхванат днешната глобална икономика, укрепване на ролята на СТО като наблюдател и преодоляване на застоя в системата за разрешаване на спорове, съобщиха от Брюксел.

От Брюксел припомнят, че сегашните правила за международната търговия не обхващат достатъчно например субсидиите.

По повод реформата съюзът вече е влязъл в разговори със САЩ, Япония, Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес