Брюксел предупреди авиокомпаниите за пасажерските обезщетения

Брюксел даде шест месеца срок на авиокомпании и правителствата на страните членки на ЕС, за да убедят Еврокомисията, че пасажерите получават полагащата им се компенсация за отложените или отменените полети, съобщи ББС.

През последните две години авиокомпаниите трябваше да плащат по 600 евро на своите клиенти, ако техните полети бъде отменени. В сряда обаче Европейската комисия заяви, че много често пътниците не са информирани подобаващо за права си, а хиляди всяка година подават жалби, защото така и не са си получили обезщетенията.

Брюксел заплаши със санкции, ако правителствата и компаниите приложат на практика приетото преди две години законодателство.

“Ние трябва да се убедим, че авиокомпаниите и страните членки изпълняват своите задължения”, заяви в сряда еврокомисарят по въпросите на транспорта Жак Барот.

Според Европейската комисия нараства броят на хората, които заявяват, че не са компенсирани напълно. В Брюксел са получени около 4000 жалби през последната година поради тази причина, а националните власти са получили още 18 хиляди.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?