Брюксел предупреждава България и за моряците

Брюксел предупреждава България и за моряците

Европейската комисия планира да изпрати поредното предупреждение на България за неспазване на общото европейско законодателство, съобщиха в четвъртък от Брюксел. Проблемът този път е свързан със свидетелствата за правоспособност на морските лица. От ЕК съобщиха, че последният срок за транспониране на Европейската директива за признаване на свидетелствата на морските лица е изтекъл на 20 октомври. До този момент България не е информирала Брюксел какви стъпки е направила, за да разпише в законодателството си изискванията на Директива 2005/45/ЕО относно взаимното признаване на свидетелствата на морски лица, издадени от държавите членки.

Евродирективата улеснява движението на моряци от една държава-членка към друга, защото разписва бърза процедура за признаване на свидетелствата им между страните членки. Тя ги задължава и да спазват изцяло нормите за обучение и издаване на свидетелства на моряците. Страните са длъжни да предвидят допълнителни мерки, за да предотвратяват измамите с документите на морските лица. Директивата предвижда и редовен одит на националните системи за обучение и издаване на свидетелствата на моряците.

Директива 2005/45/ЕО е транспонирана в Наредба 6 за компетентност на морските лица в Република България, заявиха от Министерство на транспорта. Изпълнителният директор на Морска администрация към ведомството Николай Апостолов съобщи пред Mediapool, че до десетина дни променената Наредба 6 ще се обнародва в Държавен вестник, с което страната ще покрие изискванията на Брюксел.

По информация на Mediapool, забавянето при транспонирането на европейската директива произлиза от страха на българските корабопритежатели, че българските моряци ще “избягат” бързо при конкурентите им.

От Брюксел също признават, че след 80-те години на миналия век, в много държави-членки се наблюдава нарастващ недостиг на квалифицирани моряци и практически директивата улеснява движението им, като за първи път разписва правилата за автоматично признаване на националните свидетелства.

Освен България, още 10 страни-членки не са транспонирали европейската директива и също ще получат официално писмо от ЕК. Това са Кипър, Чехия, Естония, Испания, Финландия, Италия, Литва, Полша, Португалия и Обединеното кралство.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?