Брюксел преразглежда преференциите за биогоривата

Брюксел преразглежда преференциите за биогоривата

Законодателни промени, които ще преразгледат досегашните преференции на Европейската комисия в областта на биогоривата, ще бъдат предложени в началото на октомври, пише "Файненшъл таймс". Действията се предприемат заради притесненията, че насърчителната политика към производството и използването на биогорива води до повишаване на цените на храните, тъй като земя за селскостопански култури започва да се използва за отглеждане на технически култури, използвани за скъпите биогорива.

Въпреки че ЕК отхвърля тези обвинения, от Брюксел потвърдиха, че ще бъдат понижени целите за тяхната употреба, предаде агенция "Франс прес".

 

"Погрешно е да се вярва, че настояваме за биогорива на основата на храни", посочват в общо изявление еврокомисарите по енергетиката Гюнтер Йотингер и по климатичните промени Кони Хедегор. Те допълниха, че с новите предложения нивото на използване на биогоривата ще се ограничи до 5 на сто до 2020 г. при сегашно потребление от 4.5 процента

 

Съгласно новите законодателни предложения държавите-членки на Европейския съюз ще трябва да изпълнят европейската цел използването на биогорива в транспорта да достигнат 10-процентен дял към 2020 г., но половината от тях трябва да бъдат произведени от смет или селскостопански отпадъци като слама, а не от хранителни култури. След 2020 г. няма да има никакви преференции за биогоривата, произведени от хранителни култури.

 

"Тези нови видове биогорива не са в конкуренция с храните, нито изискват допълнително почва. Ние настояваме за биогорива, които ни помогнат да съкратим значително въглеродните емисии, които не конкурират храните и са устойчиви и зелени в същото време", подчертаха еврокомисарите.

 

Страните от ЕС освен това ще получават по-малко кредити за горивата, които се представят зле по отношение оценката на въздействието им върху земята и енергийната им интензивност.

 

Предложенията трябва да бъдат одобрени от държавите-членки, включително Германия и Франция, които са пионерите в производството на биодизел в Европа.

 

В европейската индустрия с биогоривата обаче бяха направени сериозни инвестиции под натиска на Брюксел. Сега бизнесът се опасява, че заради готвените промени тези инвестиции са застрашени, коментира "Файненшъл Таймс".

 

"Настоящото предложение на Европейската комисия заплашва една индустрия, която възникна като отговор на нейните политики и е инвестирала значителни средства в следващото поколение технологии за производство на биогорива", коментира Жан-Филип Пюг, главен изпълнителен директор на френската компания Sofiproteol.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?