Брюксел притеснен от участието на Русия в тръбите на България и Румъния

Брюксел притеснен от участието на Русия в тръбите на България и Румъния
Министър Асен Гагаузов ще получи мандат да подпише тристранната конвенция по проекта АМБО най-рано в края на ноември, съобщиха в сряда от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Още не са получени становищата на всички министерства, които имат отношение към строителството на петролопровод от Бургас до Вльора, уточниха от МРРБ.

Едва след получаване на становищата започва да тече двуседмичен срок, през който регионалното министерство трябва да внесе тристранната конвенция за гласуване в Министерски съвет.

В началото на седмицата македонската агенция МИА съобщи, че Албания и Македония са определили граничната точка между двете държави, през която ще минава тръбата на петролопровода. Македонските медии коментираха, че чакат само България да определи точките и да посочи изхода на съоръжението през собствената си територия.

Специалисти коментираха, че българското правителство бърза да поеме ангажименти към Русия по проекта за строителство на петролопровода Бургас–Александруполис до присъединяването на страната ни към Европейския съюз, а работата по Бургас – Вльора остава на заден план. Проблемът е нарастващото напрежение между ЕС и Русия по отношение на европейската енергийна харта, която Русия не признава.

Запознати коментираха, че Дирекцията по транзит и търговия към Европейската комисия (ЕК) е коментирала с представителите на енергийните проекти в България и Румъния присъствието на Русия в тези проекти. Според информация на Mediapool, на срещата в Брюксел на 26 и 27 октомври са били поканени хората, които ръководят Бургас-Александруполис и Констанца–Триест. Според експерти, за тръбата от Бургас до Александруполис е била представена от гръцката страна, а България не е излъчила свой представител на заседанието.

Еврокомисарите са поискали от представителите на трите проекта да им посочат източниците си на петролни доставки и предварителни разчети за транзитните такси. На срещата е бил направен преглед и на енергийната харта по отношение на връзките Русия – Европейски съюз.

Специалисти в енергийния сектор коментираха, че стремежът на руските енергийни компании е да влязат като “заварено положение” на територията на България и Румъния в рамките на ЕС и съюзът да ги третира като вътрешноевропейски фирми.

Русия не признава и не е подписала европейската енергийна харта, защото не желае да допусне чужди фирми, които да работят при равни условия на вътрешния руски енергиен пазар, но чрез България и Румъния тя ще претендира да работи равнопоставено с европейските и американските фирми на вътрешноевропейския пазар.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу съобщи в понеделник, че в началото на следващата година комисията ще предложи стратегия в енергийната област, която да се прилага от всичките 27 държави. Крайните цели, очертани от Барозу на общата енергийна стратегия, са борбата с климатичните промени, създаване на единен конкурентен пазар във всички страни членки, който да дава на потребителите възможности за по-добър избор и намаляване на силната зависимост на ЕС от външни източници на енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес