Брюксел приветства предпазливо британската Бяла книга за Брекзит

Доминик Рааб представя Бялата книга в парламента

Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзита беше предпазливо приветствана в Брюксел, където делегацията на Европейския парламент заяви, че текстът отива в желаната от ЕП посока, предаде Ройтерс.

Парламентарната група за Брекзита, която има право на вето над споразумението, заяви, че обхватна сделка, която покрива икономиката, външната политика и сигурността, е била предпочитания за ЕП вариант от самото начало.

Бялата книга

В четвъртък британското правителство представи в парламента подробностите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Брекзита на заседание, което временно бе прекъснато заради протест на депутатите, предаде Франс прес. Планът, който бе одобрен от кабинета в петък, предизвика оставките на двама министри и подхрани опити за бунт в управляващото мнозинство.

Когато министърът на Брекзита Доминик Рааб взе думата в Камарата на общините, за да представи Бялата книга за отношенията с ЕС след Брекзита, депутатите шумно протестираха, че не са получили копия от документа, което принуди председателя на парламента да прекъсне заседанието за няколко минути. След това Доминик Рааб представи плана, който нарече "новаторски".

Според тази Бяла книга Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия "без търкания" от двете страни на Ламанша. Тази зона за свободна търговия има за цел, чрез въвеждането на "опростена митническа договореност", да се избегне "твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия". Такава граница е червена линия и за Лондон, и за Брюксел.

Без европейски паспорт за финансовите институции

Секторът на услугите пък ще е предмет на ново споразумение, което ще даде на Великобритания "свободата да проправи собствения си път в най-важните отрасли на икономиката си".

Правителството обаче признава, че при услугите такова споразумение ще създаде "повече бариери" от сегашната ситуация и ще лиши финансовите институции от европейския им паспорт, който им позволява да работят без ограничения на континента.

Лондонското Сити заяви, че това е тежък удар за този британски финансов център.

Що се отнася до движението на хора, Лондон иска да се създаде "нова рамка, която съблюдава британския граничен контрол", като същевременно позволява на гражданите да отиват "в съответните си страни".

Лондон прави и предложения за партньорство в областта на сигурността. Великобритания е готова да остане член на Европол и Евроюст и да изготви споразумения за координация по въпросите на външната политика и отбраната. Сега разгърнатите "оперативни способности" от двете страни на Ламанша ще се запазят.

В рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел премиерът Тереза Мей увери, че тези предложения отговарят на вота на британците в подкрепа на Брекзита на референдума от юни 2016 г.

Детайли, които ще трябва да се променят

Групата обаче отбеляза, че има много детайли в плана на британския премиер Тереза Мей, които ще трябва да се променят.

В предложението на Мей се говори за тесни връзки в много области, включително свободното движение на стоки, обаче групата на ЕП е скептична по отношение на митническата част.

Лондон казва, че може да прилага митата на ЕС за вносни стоки, предназначени за ЕС, и свои мита за стоки, които са предназначени за Великобритания.

Парламентарната група на ЕП заяви, че няма възможност за аутсорсване на митнически правомощия на ЕС. Тя също така напомни на Лондон, че той трябва първо да завърши преговорите по напускането на Великобритания, включително нерешения проблем как да се гарантира, че няма да има връщане към физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Във финансовите услуги Великобритания иска търговско споразумение, основано на взаимното признаване, тоест ЕС и Великобритания да се съобразят всеки с правилата на другия, и отхвърля режимите на еквивалентност, които дават ограничен достъп на някои партньори нечленове на ЕС до някои части от общия пазар.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя заяви, че подкрепя "засилена еквивалентност", която би дала на британските банки широк достъп до пазарите на ЕС.

Германският финансов министър Олаф Шолц обаче заяви, че не може и дума да става външни законодатели да участват в решенията на финансовите правила на ЕС след Брекзита.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние припомни в туит какво е предложил ЕС - амбициозно споразумение за свободна търговия и сътрудничество в широк кръг области, включително сигурността.

"Очаквам с нетърпение преговорите с Великобритания следващата седмица", написа той в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?