Брюксел призова Гърция да отпуши границите, но не се ангажира със санкции

Брюксел призова Гърция да отпуши границите, но не се ангажира със санкции

Европейска комисия е поискала от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница, но не се е ангажирала с възстановяване на щетите за българската икономика, стана ясно в петък.

Компенсациите при блокиране на свободното движение на стоки в Европейския съюз са въпрос на двустранно споразумение, заяви говорител на Европейската комисия.

Въпреки това ЕК е в постоянен контакт с гръцката страна във връзка с протестите на фермерите, които блокират българо-гръцката граница, добави той в отговор на въпрос какви мерки взема Комисията за прекратяване на блокадата, която нанася значителни финансови загуби на България.

Същевременно говорителят изтъкна, че ако до началото на другата седмица блокадата не бъде вдигната, ЕК ще привика в Брюксел представители на гръцките власти, с които да бъде осъдено какви мерки могат да бъдат взети за прекратяване фермерските протести, нанасящи щети на България.

Междувременно българското Външно министерство е изпратило жалба до ЕК във връзка с блокадите. Оказва се обаче, че нито жалба, нито иск в Съда на Европейските общности в Люксембург гарантират изплащането на компенсации за България. Единственият шанс за българските фирми е сами да заведат дела срещу гръцката държава в гръцки съд.

От началото на блокадите български компании са декларирали загуби от над 80 млн. лева. Според икономическото министерство обаче губим средно по 3 млн. на ден от затворените граници. Властите у нас подготвят иск към Гърция за най-малко 10 млн. евро.

Посланикът ни в Брюксел Бойко Коцев ще представи официално в ЕК документите, с които България мотивира призива си за санкции срещу Гърция. Той се основава на член 259 от договора за функционирането на ЕС.

В жалбата си България иска да се спазват клаузите за свободно движение на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС.

Изпращането на жалбата и приемането ѝ обаче не означава, че Гърция отива директно на съд.

Еврокомисията има срок три месеца, в които да се опита да повлияе на гръцкото правителство. Чак след това председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще реши дали да сезира Европейския съд в Люксембург.

В най-добрия случай съдът може да наложи глоба на Гърция, която ще постъпи в общия европейски бюджет.

Адвокат Михаил Екимиджиев коментира пред Mediapool, че въпреки твърдия тон, демонстриран от премиера Бойко Борисов по отношение на Гърция, приоритет за ЕК е правото на гражданите свободно да изразяват своя протест. Комисията, за разлика от Борисов, разбира деликатната ситуация, в която е поставено гръцкото правителство. Властите в южната ни съседка не случайно заявиха, че няма да използват силови методи срещу протестиращите фермери.

След 30 часа блокада на Култата се събраха 200 тира

Около 200 тира стоят блокирани на граничния контролно-пропускателен пункт Кулата заради протестите на гръцките фермери. Пунктът не е отварян повече от 30 часа.

В 11 ч. сутринта стачкуващи земеделци от областта Драма отново блокираха ГКПП Илинден. Очаква се блокадата да се вдигне в 17 часа.

ГКПП Петко войвода – ГКПП Орменион бе затворен в 14 ч. като блокадата евентуално ще бъде вдигната в 18 ч.

ГКПП-Златоград работи нормално. Има известно увеличение на леките автомобили, преминаващи през този пункт.

Освен граничните пунктове с България, блокирани са и тези с Турция, Албания и Македония. Стачкуващите фермери прилагат рестриктивен график за пропускане на леки и особено на товарни автомобили, като най-неблагоприятен е този график на ГКПП Кулата – Промахон.

На много места са блокирани всички вътрешни магистрали на Гърция, което създава проблеми на автомобилите и след пропускането им през граничните пунктове. Опитите за преминаване през Македония или Турция, с последващо влизане в Гърция, не могат да решат проблемите на българските превозвачи. Блокиран е и фериботът от Игуменица до Бари, Италия.

До момента на горещите телефонни линии и електронните пощи, обявени в икономическото, земеделското и транспортното министерство заради блокадата, са постъпили общо 23 сигнали. В МИЕТ има 16 сигнала от браншовите организации и компаниите с декларирани загуби, в МЗХ – 4 сигнала от фирми за претърпени загуби и в МТИТС - 3 сигнала от фирми с декларирани загуби.

Фермерите са безкомпромисни в исканията си

В гръцкия парламент в петък започна дебат по кризата с блокадите от земеделските производители. Фермерите заплашиха, че няма да отстъпят от исканията си и ще продължат блокадите, ако се наложи, и до края на месеца.

До приключване на парламентарните дебати по темата, ще бъдат отворени част от пътищата в страната. Временно беше отложена и блокадата на пътищата към Солун и към летището.

В петък следобед се очаква земеделците да пристъпят към по-драстични протести, ако депутатите не предложат решение на проблемите.

Премиерът отново призова за диалог при отворени граници. В отговор на твърдата позиция на правителството, Националният щаб на протестиращите поиска среща с лидерите на всички партии в парламента.

Магистралите Солун-Атина и Солун-Александруполи са блокирани на много места, като са прекъснати и обходни пътища.

Фермерите обсъждат предложението за блокиране на кметства и общини в страната.

Споделяне

Още от Бизнес