Брюксел призова за трайни решения за дебаркирането на мигранти

450-те мигранти от два кораба на италианската брегова охрана слязоха в Италия

Брюксел призова за трайни решения за дебаркирането на мигранти

Европейската комисия призова днес да се намери бързо и трайно решение за дебаркирането на мигранти, след като Италия заяви, че ще отвори свое пристанище за два кораба с неколкостотин спасени в морето мигранти при условие, че те бъдат разпределени и в други страни от ЕС, предаде в понеделник Франс прес.

 

Около 450 спасени мигранти, прехвърлени на два военни кораба, слязоха късно снощи в сицилиански град Поцало. След като в петък безуспешно настоя пред Малта да ги приеме, Рим изиска разпределянето им и в други европейски страни, за да разреши дебаркирането. В резултат Франция, Германия, Малта, Испания и Португалия се съгласиха да приемат по около 50 мигранти.

 

"Днес за първи път можем да кажем, че мигрантите дебаркираха в Европа. Мигрантите ще получат необходимата помощ, докато очакват изпращането си в другите европейски страни", коментираха от канцеларията на италианския премиер.

 

"Това е солидарността и отговорността, която винаги сме искали от Европа и която сега, след резултатите постигнати на последната среща на Европейския съвет, започва да става реалност", реагира Конте след решението на Берлин да приеме 50 от мигрантите. "Да продължим по този път, с твърдост и спазвайки правата на човека", заключи италианският премиер.

 

Приветстваме факта, че двата кораба, "Протектор" и "Монте Спероне", успяха да дебаркират и това стана благодарение на страните членки, които се съгласиха да приемат част от мигрантите, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас в понеделник.

 

Италия отдавна призовава за регионално сътрудничество в това отношение и с право, но според Комисията подобни решения, взети за конкретен случай, не може да са трайни в дългосрочен план, така че тя призовава за нови усилия за намиране на решения, приемливи за всички, европейски решения в съзвучие с договореното на последния Европейски съвет, допълни той.

 

На напрегната среща на върха в края на юни в Брюксел лидерите на 28-те страни се договориха да обмислят създаването на "регионални платформи за дебаркиране" в трети страни за мигрантите, спасени в международни води.

 

На територията на ЕС те смятат, че трябва да се създадат "контролирани центрове", където да бъдат прехвърляни спасените хора. Оттам те ще бъдат поети от страните чрез споделено усилие, основаващо се единствено на доброволен принцип.

 

Предстои държавите в ЕС да се разберат за практическите условия на тези все още смътни проекти, които се тълкуват различно от различните столици.

 

През следващите седмици Европейската комисия ще направи предложения във връзка с контролираните центрове в ЕС и сътрудничеството между страните членки на ЕС по отношение на претърсването и спасяването на мигрантите, каза днес говорителката на Наташа Берто. Дискусиите за включване на страните от Северна Африка в дебаркирането ще отнеме малко повече време, допълни тя.

 

Потокът от мигранти, които минават транзитно през Нигерия на път за Либия и Европа, е намалял с повече от 95 процента между 2016 и 2017 г., съобщи днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

Предоставяйки финансова подкрепа и солидно партньорство, ЕС даде възможност на Нигер да намали с над 95 на сто миграционния поток към Либия и ЕС, подчерта той в комюнике, публикувано в навечерието на негово двудневно посещение в Нигер.

 

През 2016 г. през Нигер на път за Европа са минали 330 000 души. През 2017 г. те са били по-малко от 18 000, а тази година са около 10 000, уточни Таяни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа