Брюксел проверява сделката на "Фолксваген" с Турция

Брюксел проверява сделката на "Фолксваген" с Турция

Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която са стигнали германският автоконцерн "Фолксваген" и Турция за построяването на нов завод.

Въпреки че германската фирма обяви, че засега замразява проекта си заради бойните действия на турската армия в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер поиска детайли от Анкара за сключения договор.

Предмет на проверката е най-вече обещаната от Турция държавна субсидия за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която многократно надхвърля горната граница, допустима при държавни субсидии в страни от ЕС.

Тъй като Турция има подписан договор за митнически съюз с ЕС, Вестагер ще провери дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да информира Брюксел за тази субсидия, но не го е сторила, предаде БНР в петък.

Митническият съюз на Турция с ЕС задължава Анкара да информира Брюксел за всички държавни подпомагания на сделки с фирми от общността.

Въпроси в Брюксел събужда и обещанието на турската държава, че всяка година ще купува определен брой фолксвагени за администрацията си - тоест това би било втора държавна субсидия за завода.

„Фолксваген“ смята да инвестира 1 милиард евро в строежа на завод за коли, предназначени за източноевропейския пазар.

Условията, които Турция е предложила, вероятно са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, смята Брюксел.

България до последно бе смятана за алтернатива на Турция, но заради големите субсидии на Анкара, София отпадна.

Преди ден шефът на "Фолксваген“ защити решението на компанията да отложи решението за нов завод в Турция най-късно до началото на следващата година, предаде АФП.

"Докато хора биват убивани, ние няма да положим основите (на завод) край бойно поле“, каза шефът на компанията Херберт Дис в становище в бизнес мрежата "ЛинкдИн".

Но той призна, че заводът би бил от "икономически интерес" за "Фолксваген“ и решението "все още е отворено“.

Дис заяви, че "Фолксваген“ е разкъсван между искания да вземе решение "на базата на чисто икономически съображения" или от "морална гледна точка".

Миналата седмица той посочи на пресконференция, че планирането на завод на фона на напрежение е "абсолютно безотговорно" и отбеляза, че решение ще бъде взето до края на тази или в началото на следващата година.

Херберт Дис каза още, че компанията няма да обмисля друга локация за завод, а вместо това ще реорганизира производството в рамките на съществуващата мрежа, ако бъде решено да няма фабрика в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?