Брюксел пусна парите за магистрала "Люлин"

Брюксел пусна парите за магистрала "Люлин"
Комисарят по регионалната политика Данута Хюбнер и вицепремиерът Меглена Плугчиева подписаха във вторник в Брюксел документ, с който ЕК деблокира 115 милиона евро по предприсъединителната програма ИСПА. Парите са за изграждането на магистрала "Люлин", която досега се финансираше с пари от бюджета, и за техническа помощ за изготвяне на пътни проекти от европейско значение. Средствата трябва да се усвоят до края на 2010 г., когато приключва действието на програмата.

Фактът, че комисар Хюбнер подписа днешното решение, говори че ЕК оценява положените усилия от страна на българските институции, за да се предотврати възможността за конфликт на интереси в пътната агенция, каза от Брюксел Плугчиева, цитирана от БНР.

Всички пари за пътища от Европа бяха спрени, след като избухна скандал с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който раздаде поръчки за 120 млн. лева на фирми на брат си.

"Трябва да продължим по същия начин и да не смятаме, че сме достигнали върха и че сме свършили всичко", допълни Плугчиева.

В същия дух беше специалното изявление на премиера Сергей Станишев по повод пускането на парите по ИСПА.

"Това решение беше взето след задълбочена и подробна оценка на системите за управление и контрол, въведени от правителството, и на приложението на новите процедури за възлагане на обществени поръчки", каза Станишев.

Същите тези системи, въведени от правителството, година и половина бяха абсолютно негодни за работа с еврофондовете по европейски правила, според редица външни и вътрешни одити и доклади.

Затова и през лятото на м.г. ЕК отне акредитацията на агенциите по ФАР във финансовото и регионалното министерство и България загуби безвъзвратно 220 млн. евро, предвидени по програмата.

Последваха обвинения към ЕК от страна на управляващите, че комисията, доминирана от десните, е несправедлива и мери с двоен аршин, а междувременно Станишев твърдеше, че милионите по ФАР били незначителни за икономиката ни.

Във вторник премиерът благодари на ЕК и комисарят от Данута Хюбнер, която е член на полската левица, "за почтеното, партньорско сътрудничество и подкрепа, демонстрирани в периода, в който укрепвахме нашите вътрешни механизми за управление на фондовете."

Станишев заяви, че "правителството и всички ангажирани институции няма да намалят темпото нито за секунда" и че "безкомпромисно ще продължи пълното прилагане на закона за конфликт на интереси, безкомпромисно, бдително и на бързи обороти ще работят всички одитни и контролни системи, за да бъде гарантирана пълната законосъобразност и прозрачност в усвояването на европейските фондове."

От Брюксел Плугчиева съобщи, че голям прогрес е постигнат с укрепването на Държавен фонд "Земеделие" и се надява в края на месеца или началото на юни ЕК да размрази и спрените пари по САПАРД. Заради злоупотреби по програмата са блокирани 140 млн. евро., но част от тях са безвъзвратно изгубени.

ЕК трябва да се произнесе и за 126 млн. евро по програма ФАР, които в момента стоят блокирани.

Междувременно правителството отпусна 100 млн. лева за проектите по САПАРД и 207 млн. лева за проектите по ФАР, за които от ЕК засега отказват еврофинансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес